AMSTERDAM - Hard rijden en hufterig verkeersgedrag zorgden ervoor dat een recordaantal automoblisten het afgelopen jaar hun rijbewijs kwijtraakten. Dat blijkt uit cijfers van het KLPD en het Openbaar Ministerie (OM).

Vorig jaar raakten 5600 mensen hun rijbewijs kwijt, dat is een stijging van vijf procent met 2007, zo meldt het AD dinsdag.

Op de snelweg was de pakkans afgelopen jaar relatief nog groter. Daar raakten 888 mensen hun roze papiertje kwijt, tegen 738 mensen in 2007.

''De politie controleert gerichter. We weten inmiddels waar en wanneer er veel overtreders zijn,’’ zegt Martijn Boelhouwer van het OM in de ochtendkrant.

Afschrikken

Mensen die voor de eerste keer hun rijbewijs kwijtraken, krijgen het document vaak binnen tien dagen terug van de officier van justitie, zeker als ze het nodig hebben voor het werk.

Tweede Kamerlid Charlie Aptroot van de VVD wil daarom het rijbewijs minimaal een maand inhouden. ''Daar gaat ook een afschrikwekkende werking van uit’’, zegt hij in de krant.

Preciezer controles, betere training van agenten en betere apparatuur zorgen voor meer invorderingen. Bovendien kunnen videoteams de wegpiraten beter volgen omdat ze over snellere auto’s beschikken.