KABUL - Door een bomexplosie in een minibus in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan zijn woensdagmorgen zeker zeventien mensen omgekomen. Dat heeft Ghulam Mahaiuddin, hoofd van het bestuur van de Afghaanse provincie gemeld.

Hij zei dat het incident plaatshad in het district Nadi Ali, ten westen van de provinciale hoofdstad Lashkargah. Mahaiuddin zei dat vermoedelijk strijders van de Taliban voor de aanslag verantwoordelijk zijn.

De provinciaal bestuurder liet weten dat de persoon die de bom vervoerde mogelijk volgende week een aanslag wilde plegen in Lashkargah, omdat daar dan festiviteiten plaatshebben. De bom explodeerde wellicht per abuis. Mahaiuddin zei dat de vervoerder van de bom mogelijk onder de slachtoffers door de explosie ligt.

Vorige week donderdag pleegden ongeveer veertig gewapende mannen in Helmand een aanslag waardoor zes Afghaanse militairen en een chauffeur van een Amerikaanse hulporganisatie om het leven kwamen.

Leden van de verdreven Taliban worden steeds actiever in het zuiden van Afghanistan. Bij aanvallen van vermoedelijke Taliban- en al-Qaedastrijders in deze regio zijn dit jaar al meer dan honderd soldaten en burgers gedood.