RIJSWIJK - Het is zonnig en droog, maar wel steenkoud. Nederland is voor het eerst sinds jaren weer eens geconfronteerd met zeer strenge vorst. En dat heeft dinsdag voor tal van sectoren gevolgen.

Zo zijn door de vrieskou gaten ontstaan in het asfalt van de A6 tussen Lelystad en Muiden gaten en is in Breda wegens gladde trottoirs en wegen de huisvuilinzameling gestaakt.

De asfaltproblemen op de A6 zijn ontstaan door een combinatie van slecht wegdek en strenge vorst, meldde Rijkswaterstaat. Een rijbaan moest worden afgesloten en dat leidde dinsdagochtend tot lange files. Reparatie is voorlopig niet mogelijk door de aanhoudende vorst.

Stoepen

Omdat het maandag in het zuiden en oosten van het land heeft gesneeuwd, zijn daar de nadelige gevolgen van het winterweer goed merkbaar. De vorst heeft besneeuwde straten en stoepen veranderd in ijsbanen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kan daardoor in dat deel van Nederland geen rijexamens afnemen. Maandag werden in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg al negenhonderd examens afgelast. Een snelle hervatting van de examens zit er niet in.

Daklozen

In de stad Groningen zijn daklozen verplicht deze dagen de nacht binnen door te brengen. De verplichting geldt als het 10 graden vriest. Afgelopen nacht sliepen veertig dak- en thuislozen in de opvang. Twee zwervers werden van straat geplukt en alsnog ondergebracht.

In weerstation Ell bij Weert mat het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag de laagste temperatuur: min 17,2 graden. Het weerinstituut verwacht de komende nacht nog iets strengere vorst. Op sommige plaatsen zou het wel eens tot 18 graden kunnen gaan vriezen.

Treintoiletten

De toiletten in de treinen van Arriva kunnen door de vorst niet worden gebruikt. De vervoersmaatschappij heeft de toiletten buiten werking gesteld omdat anders de waterleidingen bevriezen.

Zo lang het alleen 's nachts vriest, blijven de toiletten in de treinen gewoon open. "Dan laten we aan het einde van de dag het water uit de leidingen lopen", aldus de zegsvrouw. Maar nu het ook overdag onder nul blijft, is Arriva gedwongen de toiletten af te sluiten.

Arriva heeft in Groningen, Friesland en delen van Zuid-Holland en Gelderland in totaal 54 treinen rijden.

Amsterdamse grachten

Schaatsen op de Amsterdamse grachten zit er voorlopig toch niet in. De Keizersgracht, die vorige week nog werd afgesloten voor scheepvaartverkeer, is weer toegankelijk voor boten. Het winterweer heeft vooralsnog niet gezorgd voor een dikke ijslaag.

Volgens haar moet het volgens de voorspelling zeker anderhalve week flink gaan vriezen voordat de gracht weer dichtgaat. Dat betekent dat de thermometer 's nachts op min 10 moet staan en overdag op min 5, aldus de zegsvrouw.

In veel van de Amsterdamse grachten ligt amper of nog helemaal geen ijs waardoor de schepen door kunnen blijven varen.

Bekijk de lezersfoto's van het winterweer