JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert heeft elk staakt-het-vuren met Hamas verworpen dat er niet in slaagt de raketaanvallen van de Palestijnse beweging tegen te houden.

Dat heeft een hoge functionaris maandag gezegd nadat Olmert met de Franse president Nicolas Sarkozy had gesproken. Sarkozy had aangedrongen op het onmiddellijk beëindigen van geweld.

''Het resultaat van de operatie moet zijn dat Hamas niet alleen stopt met het afvuren van raketten, maar ook niet meer in staat is ze af te vuren'', zei Olmert tegen Sarkozy. Volgens de premier kan Israël geen compromis accepteren dat Hamas toestaat binnen twee maanden opnieuw raketten af te vuren op Israëlische plaatsen.

Abbas

Sarkozy kwam maandag in de regio aan om gesprekken te voeren met Olmert, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Egyptische president Hosni Mubarak.

Olmert en Sarkozy kwamen overeen dat Sarkozy blijft strijden voor een akkoord waar Egypte bij betrokken is. Met behulp van Egypte kwam eerder een half jaar durend staakt-het-vuren tot stand, dat op 19 december afliep.

Scholen

De Israëli' s hebben dinsdag onder meer twee scholen van de Verenigde Naties in de Gazastrook gebombardeerd. Veel Palestijnen hoopten in de panden beschutting te vinden tegen het geweld van de aanvallers.

De VN hebben laten weten dat zeker vijf Palestijnen zijn omgekomen bij deze aanvallen, twee in een school in Khan Yunis en drie in de school in de stad Gaza.

Israëlische troepen trokken dinsdag vanuit het oosten Khan Yunis ook binnen. De grote stad in het zuiden van de Gazastrook geldt als een bolwerk van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas.

Raketten

Die schiet samen met andere Palestijnse strijdgroepjes nog steeds raketten af. Die komen sinds een paar dagen diep in Israël neer. Dinsdag bereikte een raket de stad Gedera, circa 45 kilometer van de grens met de Gazastrook, meldde het Israëlische leger.

De verdere reikwijdte van Palestijnse projectielen is voor Israël een belangrijke reden erop te hameren dat Hamas zich niet mag herbewapenen. Dat zou een voorwaarde zijn voor een eventueel bestand.

Pers

Israël laat geen pers toe tot de Gazastrook. Het Israëlische leger stelde dinsdag dat 130 strijders van Hamas zijn gedood sinds de Israëlische troepen het afgelopen weekeinde de Gazastrook binnenvielen. In dezelfde periode verloren vijf Israëlische militairen het leven in de Gazastrook volgens het leger.

Sinds de jongste Israëlische aanvallen op de Gazastrook 27 december begonnen zijn volgens medici in de Gazastrook zeker 560 Palestijnen om het leven gekomen. Onder hen zijn ongeveer honderd kinderen. Meer dan 2700 mensen zijn volgens de artsen gewond geraakt.