RIJSWIJK - Het is koud, maar er komt nog veel meer kou aan. Maandagmiddag tegen vier uur wordt het snel heel erg koud. Komende nacht is in het (zuid)oosten zelfs zeer strenge vorst, onder de min 15 mogelijk.

Dat heeft een woordvoerder van het KNMI maandagmiddag gezegd. De koudste dag deze winter was tot nog toe 31 december: toen werd het min 12,5 op vliegbasis Twente.

Hoewel het maandag overdag maar licht vriest en het een stralende dag is, voelt het door de harde noordoostelijke wind heel koud aan.

In de nacht van zondag op maandag is in het zuiden en oosten zo'n 5 centimeter sneeuw gevallen. In het zuidoosten was dat fors meer: in het Limburgse Arcen viel 12 centimeter.

Doordat de sneeuw voorkomt dat de aarde warmte afgeeft, ontstaan heel lage temperaturen.

Ook de nacht van dinsdag op woensdag is nog erg koud, met strenge tot zeer strenge vorst. Overdag vriest het licht.

Daarna doet de vorst een stapje terug, maar het blijft 's nachts vriezen met een graad of 6 à 7. Overdag is het dan enkele graden boven nul. Deze temperaturen houden in elk geval aan tot het weekeinde.

Dinsdag, donderdag en vrijdag is het droog, woensdag kan er wat sneeuw vallen.

Gladheid

Gladheidsbestrijding op de weg bij temperaturen onder de min 8 kan een probleem zijn. Pekel werkt dan niet, maar bij strenge vorst is het meestal helder en is strooien niet nodig, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Bij grote hoeveelheden sneeuw gaan eerst sneeuwschuivers de weg op, gevolgd door strooiwagens.

Tips

De ANWB heeft op zijn website tips gezet hoe automobilisten hun voertuig kunnen voorbereiden op deze voor Nederland inmiddels extreem lage temperaturen.

Een van de meest voorkomende mankementen is de vastgevroren handrem. Vooral de handremkabels vriezen nog wel eens vast. Een warme föhn of een zakje warm water tegen de kabels is dan zinvol, aldus de ANWB Wegenwacht.

Deze middelen kunnen autobezitters ook gebruiken als het autoslot is dichtgevroren.

Geen Elfstedentocht

Een Elfstedentocht zit er voorlopig nog niet in, al vriest het de komende twee nachten streng tot zeer streng. In het noorden heeft het tot nu toe minder gevroren dan elders en in het weekeinde heeft het er flink gedooid. Het ijs groeit de komende dagen langzaam aan. Voor de tocht der tochten is echter nog veel meer vorst nodig, aldus het KNMI.

Het is en blijft uitkijken, maar in de loop van de week is schaatsen op een aantal plaatsen waar het flink heeft gevroren weer goed mogelijk.

Schaatsen in trek

Schaatsen gaan op het ogenblik grif over de toonbank en ook de handel in tweedehands exemplaren floreert. Op internetsites staan duizenden paren te koop.

Een woordvoerster van Marktplaats kon maandag niet zeggen hoeveel er via de site zijn verkocht, maar er staan er meer dan 30.000 op.