BEST - De Stichting Vrienden van de Gay Krant begint een wereldwijde actie tegen voor homo's discriminerende uitspraken van de paus en andere vertegenwoordigers van het Vaticaan.

Zij wil vooral het spreekrecht van de RK-Kerk in de Algemene Vergadering van de VN aan de orde stellen.

Reacties

Dat heeft de krant maandag laten weten. De redactie is maandagochtend overspoeld met telefoontjes, mailtjes en brieven waarin woedend werd gereageerd op recente uitspraken van Vaticaanse zegslieden.

Zo noemde de paus eind vorige maand homoseksueel gedrag "een vernieling van Gods werk'' en verzette het Vaticaan zich tegen de poging van Frankrijk en Nederland om de VN-lidstaten ertoe te bewegen een einde te maken aan de strafbaarstelling van homoseksualiteit.

Afkeuring

Vele Nederlandse homo's willen dat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken tegenover nuntius (pauselijke ambassadeur) François Bacqué zijn afkeuring van de houding van het Vaticaan laat blijken.

De RK-Kerk is de enige religie die spreekrecht in de Algemene Vergadering van de VN heeft. Andere christelijke groeperingen of aanhangers van andere godsdiensten hebben dat niet.

Volgens hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant en oud-D66-politicus Boris Dittrich, nu werkzaam bij de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, past het Vaticaan daarom bescheidenheid.

Een uitspraak als zou homoseksualiteit net als de klimaatverandering een groot gevaar voor het voortbestaan van de mensheid zijn, past daarin volgens hen niet.