GAZA/JERUZALEM - In de Gazastrook hebben de Israëlische aanvallers maandagmorgen volgens hulpverleners zeker acht kinderen gedood. Drie kinderen kwamen met hun moeder in de wijk Zeitoun in de stad Gaza om het leven toen een tank hun huis beschoot. Dit meldden medische hulpverleners.

Elders schoten de Israëli's vanaf oorlogsbodems op Shati ten zuiden van Gaza. Ze troffen er een huis waarmee ze zeven leden uit een gezin de dood injoegen, vijf kinderen en de twee ouders.

De Israëlische strijdkrachten bestoken sinds 27 december de dichtbevolkte Gazastrook terwijl troepen het afgelopen weekeinde de strook zijn binnengevallen. Er zijn meer dan vijfhonderd Palestijnen gedood en 2500 gewond geraakt.

Drie stukken

De Gazastrook is door de Israëlische soldaten en tanks in drie stukken opgesplitst. De troepen in de strook moeten schuilplaatsen van strijders en hun wapens opsporen en vernietigen.

De Israëli's willen naar eigen zeggen ''de terroristische infrastructuur'' van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas verwoesten. Palestijnse strijders bstoken het Israëlische grensgebied met projectielen. De Israëlische luchtmacht heeft laten weten dat ze in de nacht van zondag op maandag dertig doelen in de Gazastrook heeft gebombardeerd.

''Oorlogsvliegtuigen bombardeerden een moskee in Jabaliya waar wapens waren opgeslagen'', aldus een woordvoerder. Andere doelwitten waren huizen waar wapens zouden zijn opgeslagen en voertuigen met raketwerpers en gewapende mannen.

Strijdlustige redevoering

Een leider van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas in de Gazastrook, Mahmud Zahar, heeft maandag gezegd dat de overwinning op Israël naderbij komt. Hij hield een strijdlustige redevoering voor het televisiestation van zijn beweging, al-Aqsa tv.

Ook liet hij doorschemeren dat Hamas-strijders meer Israëlische burgers en doelen elders zullen proberen aan te vallen. De Israëliërs 'hebben het vermoorden van hun mensen over de hele wereld gelegitimeerd toen ze onze mensen vermoordden', zei hij. Het is onduidelijk of de toespraak van tevoren was opgenomen.

Waarnemers

Israël heeft maandag opnieuw geweigerd internationale toezichthouders toe te laten tot de Gazastrook. Minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni zag hier geen reden toe: ,,Ik zie niet hoe dat kan helpen.''

Livni wil wel hulp van buitenaf om tunnels te doorzoeken en te verzegelen, die door Palestijnen zijn gegraven om uit de Gazastrook te kunnen ontsnappen.

Verschillende leiders hebben Israël opgeroepen tot een staakt-het-vuren.