ROTTERDAM - Ahmed Aboutaleb is officieel burgemeester van Rotterdam. Commissaris van de Koningin Jan Franssen beëdigde hem maandagochtend tijdens een buitengewone raadsvergadering.

Aboutaleb is daarmee Ivo Opstelten opgevolgd, die na tien jaar afscheid nam van de Maasstad. Hij is de eerste Nederlandse burgemeester van Marokkaanse afkomst: dat trok niet alleen de aandacht van Nederlandse media, maar ook die van buitenlandse. Onder de aanwezigen waren vele prominenten.

Zo kwamen de burgemeesters Job Cohen van Amsterdam en Annemarie Jorritsma van Almere naar Rotterdam. Ook een van Aboutaleb's voorgangers, Bram Peper, was aanwezig.

Fortuynisten

Voorafgaand aan de bijeenkomst heeft een groepje Fortuynisten geprotesteerd bij het stadhuis. Op een van de spandoeken die zij bij zich droegen, stond dat "wat in dit poppenhuis vandaag geschiedt, dat wilde onze Pim Fortuyn toch niet''.

Het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel wordt maandag extra beveiligd. Zo besnuffelen speurhonden de apparatuur en tassen van de internationale pers, die massaal verslag wil doen van de installatie.

Aboutaleb

Voordat Aboutaleb burgemeester werd van Rotterdam, was hij staatssecretaris van Sociale Zaken. Aboutaleb volgt Ivo Opstelten op. De VVD'er was tien jaar burgemeester in de Maasstad.

Paspoort

Raadslid Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam heeft maandag Aboutaleb een lege envelop cadeau gedaan om zijn paspoort in op te sturen naar de koning van Marokko. Hij deed dit tijdens de buitengewone raadsvergadering waarin Aboutaleb aantrad als burgemeester.

''U heeft nu de kans bij de Marokkaanse overheid de onmogelijkheid om het Marokkaanse paspoort op te zeggen, aan te vechten'', aldus Pastors. Hij vindt dat de positie van Aboutaleb een morele verplichting met zich meebrengt.

''Wij vinden dubbele loyaliteit een serieuze kwestie die de integratie belemmert, en dat u, als in Marokko geboren burgemeester, van uw vooraanstaande positie in Nederland gebruik moet maken om in Marokko geboren Nederlanders de mogelijkheid te geven het Marokkaanse paspoort ongeldig te laten verklaren.''

Brief

In de envelop zit ook een brief, mocht Aboutaleb zijn paspoort niet 'durven' opsturen. ''U kunt daarmee in deze kwestie voorop lopen.''

Aboutaleb wil dat iedereen meedoet in de samenleving, maar dat mag niet ontaarden in een discussie over loyaliteit. ''De discussie moet plaatsvinden waar het thuishoort, en dat is bij de minister van Buitenlandse Zaken.

Je kunt niet met een megafoon gaan roepen dat een land de grondwet moet aanpassen'', reageerde Abouteleb en vervolgde: ''Ik weiger te accepteren dat na 32 jaar Nederlanderschap wordt getwijfeld aan mijn loyaliteit. Nederland gaat bij mij voorop, in de tweede plaats Rotterdam.''

Aboutaleb nieuwe burgemeester Rotterdam