DEN HAAG - De strijd in de Gazastrook zorgt voor begrip en puur onbegrip in politiek Den Haag. Premier Jan Peter Balkenende zei zondag dat hij begrijpt dat Israël in actie komt vanwege de tientallen raketbeschietingen per dag op Israël door Hamas, de radicale Palestijnse groepering die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook.

Balkenende zei in het tv-programma Buitenhof dat Israël dat niet onbeantwoord kan laten. Hij vindt daarom dat het geen zin heeft om Israël te veroordelen. Hij wijst erop dat er internationale druk moet worden uitgeoefend op zowel Hamas als Israël om het geweld in Gaza te stoppen.

''Beide partijen moeten onder ogen zien waar mensen het meeste aan hebben: afzien van geweld.''

Puur onbegrip is er bij SP-Kamerlid Harry van Bommel, die wil dat de Tweede Kamer terugkomt van reces om met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) te praten over de inval in de Gaza, die zaterdag begon.

Daarvoor is vooralsnog geen meerderheid in de Tweede Kamer. Wel komen de fractiespecialisten maandag bijeen om over de ontwikkelingen te spreken.

Spoeddebat

De Kamer staat achter de wereldwijd klinkende oproep voor een onmiddellijk staakt het vuren. Maar voor een veroordeling van de Israëlische inval zoals de SP wil, ontbreekt brede steun. Wel wil de PvdA deze week een reactie van het kabinet om vlak na het reces een spoeddebat te kunnen houden.

GroenLinks vroeg hier al eerder om. Met de SP vonden de partijen vorige week al dat Nederland het volgens hen disproportionele geweld van Israël moet veroordelen. Het CDA wil eerst de reactie van het kabinet afwachten.

Begrip

De VVD en de ChristenUnie hebben juist begrip voor het Israëlische optreden. Ze wijzen erop dat honderdduizenden Israëlische burgers al jaren worden geterroriseerd door Hamas-raketten uit Gaza.

Minister Verhagen verwees zondag naar een eerder uitgebracht standpunt van de Europese Unie. Daarin wordt aangedrongen op een direct en permanent staakt-het- vuren, wat dan inhoudt dat Hamas de raketaanvallen beëindigt, zodat Israël zijn acties kan beëindigen.

Verhagen is wel bezorgd over de humanitaire situatie in Gaza en verwacht van Israël dat het hulp zal toelaten, zoals het land heeft aangegeven.