WASHINGTON - Bill Richardson trekt zich terug als minister van Handel in het nieuwe kabinet van de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama. Dat meldde het Amerikaanse televisiestation NBC.

De gouverneur van New Mexico trekt zich terug hangende een onderzoek naar een bedrijf in Californië waarmee zijn staat zaken heeft gedaan. De onderneming zou Richardsons verkiezing hebben gesteund. Die ontkent iets fout te hebben gedaan en blijft aan als gouverneur.

Hij treedt terug omdat door de kwestie zijn benoeming als minister van Handel te lang zou moeten worden uitgesteld, liet hij tegen NBC weten.

De 61-jarige Richardson is de eerste beoogde bewindsman uit de regeerploeg van Obama die zich terugtrekt. Het nieuws kwam enkele uren voor de aankomst van Obama in Washington naar buiten. Obama zou het vertrek ''diep betreuren'', meldde NBC. Het is de eerste tegenslag in een verder vrij soepel lopende machtswisseling.

Richardson zou de meest vooraanstaande Latino in het kabinet zijn geweest. Hij werd eerder genoemd als minister van Buitenlandse Zaken, maar die post ging naar Hillary Clinton.

Hij deed ook nog een gooi naar het presidentschap, maar moest al snel de handdoek in de ring gooien. Daarna gaf hij zijn steun aan Obama.