GAZA-STAD - Israëlische marineboten hebben zaterdagochtend de haven van Gazastad bestookt. Daarbij werden enkele vissersboten en een opslagplaats vernield. Een aantal boten vloog in brand. Een patrouilleboot en een dok van de Palestijnse politie werd vanuit de lucht onder vuur genomen en tot zinken gebracht.

De aanval kwam kort nadat de Palestijnse politie drie mensen had aangehouden die bij een omvangrijke wapensmokkel zouden zijn betrokken. Een woordvoerder zei dat het gaat om de vice-admiraals Choubaki en Razem en Adel Moghrabi, van wie niet bekend is wat zijn functie is. De Palestijnse leider Arafat zou met de aanhoudingen hebben ingestemd.

Israël sprak zijn twijfels uit over de vermeende arrestaties. "Choubaki bevindt zich nu in Ramallah en kan dus niet zijn aangehouden. Razem en Moghrabi bevinden zich niet in de gebieden die onder controle staan van de Palestijnse Autoriteit, en kunnen als gevolg daarvan, niet zijn opgepakt", aldus een woordvoerder in Jeruzalem.

Vorige week onderschepte Israël op de Rode Zee een schip met 50 ton wapens en munitie. Volgens Israël zitten de Palestijnse leiders achter de wapensmokkel, maar zijzelf ontkennen dat. Het leger kwam vrijdagavond opnieuw in actie op de luchthaven van Gaza, waar vernielingen werden aangericht. Een dag eerder was de startbaan al onklaar gemaakt. Een adviseur van Arafat noemt de vernielingen op het vliegveld een misdaad die tot verdere spanningen en gewelddadigheden kan leiden.

Vergelding

De Israëlische acties zijn mede een vergelding voor de aanslag van de fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas, die woensdag aan vier Israëlische militairen het leven kostte.

Hamas dreigde zaterdag de Israëlische acties te vergelden. "Op een tijdstip dat de wereld oorlog voert tegen het terrorisme, begaan de zionistische bezetters een walgelijke misdaad, door onder het mom van het bestrijden van wapensmokkel meer dan zeventig woningen te verwoesten waardoor 150 Palestijnse families zonder huis zitten".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft de Israëlische aanvallen in de bezette Gazastrook verdedigd. Volgens Powell reageerde Israël op de 'laatste Palestijnse provocatie'. De minister doelde op het enteren van een schip in de Rode Zee.

/DOSSIERMidden-Oosten