AMSTERDAM - De ANWB verwacht dat de files tijdens de ochtendspits maandag in totaal 200 kilometer langer zullen zijn dan normaal op een ochtend aan het begin van een nieuwe werkweek.

In plaats van 300 kilometer zullen de files naar verwachting in totaal 500 kilometer zijn.

De oorzaken zijn de sneeuw en de daaruit voortvloeiende gladheid die maandagochtend een vlotte doorgang van het verkeer zullen bemoeilijken. Vooral het zuidoosten van het land krijgt met enkele centimeters sneeuw te maken.

Zondagavond en in de nacht van zondag op maandag gaat het ten oosten van de lijn Rotterdam-Utrecht-Enschede sneeuwen. De (natte) sneeuw kan volgens het KNMI tot in de ochtendspits blijven vallen.

De witte neerslag blijft op veel plaatsen liggen, omdat het gaat vriezen. Ten zuiden van de grote rivieren zal het verkeer daar tijdens de ochtendspits nog veel hinder van ondervinden.

Opvriezing

Niet alleen ten zuiden van de lijn Rotterdam-Utrecht-Enschede kan het maandagochtend glad zijn, ook ten noorden daarvan kan dat vooral op secundaire wegen het geval zijn door opvriezing van natte weggedeelten.

Maandag is het overwegend droog en komt de temperatuur niet boven nul graden, wat betekent dat het een ijsdag is. In Drenthe staan daarom alle 27 ambulances paraat, om te kunnen voorzien in de grote vraag die wordt verwacht.

Ook in de meldkamer komen meer mensen te zitten om de telefoontjes te kunnen verwerken, meldt Tjerk Hiddes, directeur UMCG Ambulancezorg.

Hij besloot dit na een weekeinde waarin de ambulances ook al 'een enorme vraag' kregen te verwerken.

Glijpartijen

Vooral voor glijpartijen en schaatsongevallen in de zuidwesthoek van Drenthe rukten ambulances tweehonderd keer uit; twee keer zoveel als in een 'normaal' weekeinde.

Drenthe riep daarom collega's uit de aangrenzende regio IJssel en Vecht te hulp. Vanwege de drukte en de daardoor lange wachttijden werd mensen bovendien als het maar enigszins kon, gevraagd zelf voor vervoer naar het ziekenhuis te zorgen.