BRUSSEL - De Europese Commissie stelt 3 miljoen euro extra beschikbaar voor noodhulp aan de Gazastrook. Ze heeft dat zondag bekendgemaakt.

Het geld is bestemd voor de mensen die te lijden hebben van de Israëlische luchtaanvallen. De hulp zal worden geleverd zodra dit mogelijk is.

In een verklaring zei eurocommissaris Louis Michel (Ontwikkelingssamenwerking) dat anderhalf miljoen mensen, in een gebied dat maar iets groter is dan 1 procent van België, afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Ze blijven daarvan verstoken doordat Israël daarvoor niet de toegang verleent.

Mensenrechten

Michel noemde ''het blokkeren van hulp voor mensen die lijden en sterven een inbreuk op de mensenrechten''. Hij deed een beroep op de Israëlische autoriteiten om hun internationale verplichtingen na te komen''.

Huidig EU-voorzitter Tsjechië betitelde zaterdag de Israëlische grondaanval op de Gazastrook als een defensieve, en geen offensieve actie. In een zondag uitgegeven verklaring nuanceert de Tsjechische regering deze woorden.

Het ''onbetwistbare recht zich te verdedigen, laat geen acties toe die vooral burgers treffen'', aldus de nieuwe verklaring. Daarin wordt Israël opgeroepen humanitaire hulp voor de bewoners van de Gaza mogelijk te maken.