JERUZALEM/GAZA-STAD - Israëlische militairen zijn de Gazastrook met grondtroepen binnengevallen.

Zeker negentien inwoners van de noordelijke Gazastrook zijn zondag om het leven gekomen door Israëlisch tankvuur. Dat hebben Palestijnse artsen gezegd.

Onder de doden zouden twee Palestijnse militanten zijn, die in de stad Beit Lahiya werden getroffen door een Israëlische tankgranaat. Ook vier leden van een familie zouden zijn omgekomen toen hun huis werd getroffen door een granaat.

In het belangrijkste winkelgebied van Gaza-stad kwamen minstens vijf mensen om het leven toen het Israëlische leger het gebied met granaten onder vuur nam. Ongeveer veertig mensen zouden gewond zijn geraakt.

Gaza-stad

Israëlische militairen staan aan de rand van Gaza-stad. Dat meldden Israëlische media zondag op basis van ooggetuigen. Israëlische tanks en bulldozers zijn ook waargenomen in de voormalige joodse nederzetting Netzarim, drie kilometer ten zuiden van Gaza-stad.

In de nacht van zaterdag op zondag vochten de Israëliërs op verschillende plaatsen met strijders van de militante Palestijnse beweging Hamas.

Over het aantal slachtoffers dat tot nu toe tijdens het grondoffensief is gevallen, is onduidelijkheid. Hasan Alaf, directeur van het ziekenhuis Al Shifa in Gaza en onderminister van Gezondheid in het Hamas-bestuur, zei dat in de eerste uren na het begin van het grondoffensief ongeveer twintig mensen zijn omgekomen.

Radio

De Israëlische radiozender Canal 2 berichtte over tientallen gedode Palestijnse militanten. Een radiozender in Gaza meldde op gezag van bronnen binnen Hamas dat negen Israëlische militairen zijn gedood en dat vijf anderen zijn ontvoerd.

Israël heeft dat bericht niet bevestigd. Een legerwoordvoerster wilde alleen kwijt dat ongeveer dertig Israëliërs gewond zijn geraakt. Hamas zegt nu via haar eigen media twee Israëlische militairen te hebben gevangengenomen. Een woordvoerder van het Israëlische leger heeft de claim van Hamas ontkend.

Rode kruis

De Israëlische autoriteiten weigeren al sinds vrijdag een medisch noodhulpteam van het Rode Kruis toe te laten tot de Gazastrook. Dat heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis dit weekeinde laten weten.

Het team van het Rode Kruis wil de medewerkers van het Shifa ziekenhuis in Gaza helpen bij gecompliceerde operaties bij mensen die gewond zijn geraakt door de bombardementen op de Gazastrook. Het Rode Kruis liet weten dat andere humanitaire organisaties de grensovergang Erez tussen Gaza en Israël mochten passeren. Het Rode Kruis wachtte zaterdag echter nog altijd op toestemming voor het betreden van de Gazastrook.

Aanvallen

In de week voorafgaand aan het grondoffensief had Israël elke dag met vliegtuigen aanvallen in Gaza uitgevoerd. Die zouden circa 470 Palestijnen het leven hebben gekost.

De Israëliërs rukten in de nacht van zaterdag op zondag op tot de steden Beit Hanoun en Beit Lahiya in het noorden van de Gazastrook, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Ook zou zwaar worden gevochten in Zaytoun in de buurt van Gaza-stad. Israëlische militairen in tanks kregen steun van gevechtshelikopters. Strijders van Hamas zetten mortieren en raketten in tegen de Israëliërs.

Schooluitje

Het grondoffensief gaat ''vele lange dagen'' duren. ''Dit wordt geen schooluitje'', zei een militaire zegsman op de Israëlische tv. Israël wil naar eigen zeggen de infrastructuur vernietigen waarmee Hamas raketten afschiet op de Joodse staat. Israël mobiliseert tienduizenden reservisten voor het offensief.

Hamas waarschuwde dat Israël een ''hoge prijs'' zal betalen voor de invasie. De Gazastrook zal een ''begraafplaats'' worden voor het Israëlische leger. De Israëlische militairen die het Palestijnse gebied zijn binnengevallen, lopen in de ''val'' die Hamas-strijders hebben voorbereid.

Spoedoverleg

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voerde zondagmorgen vroeg spoedoverleg over de crisis. De raad kon het echter niet eens geworden over een verklaring over de situatie in de Gazastrook, aldus de Franse ambassadeur bij de VN, Jean-Maurice Ripart.

Bronnen rond de Veiligheidsraad lieten weten dat de Verenigde Staten geen steun wilden geven aan een door Libië ingediende tekst. Libië had gepleit voor het oproepen tot een onmiddellijk bestand.

Kritisch

Volgens de VS was de tekst te kritisch over Israël. Het zou de regering van president George W. Bush onder meer hebben gestoord dat in de verklaring niet werd gerept van raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël.

Washington zou er bovendien op staan dat Hamas in een verklaring een terroristische groep wordt genoemd, die op illegale wijze de macht in de Gazastrook heeft gegrepen.