WILLEMSTAD - Nederlandse parlementariërs hebben zaterdag op Curaçao hun zorgen geuit over 'heikele' instellingen zoals de Isla-raffinaderij en de Bon Futuro gevangenis.

De Tweede Kamerleden brachten op eigen verzoek bezoeken aan beide instellingen onder leiding van Willibrord van Beek (VVD).

De delegatie heeft de zorgen die in Nederland leven overgebracht aan de directies van de raffinaderij en de gevangenis, aldus Van Beek.

Economie

Van Beek, zaterdagavond (lokale tijd) na afloop van de bezoeken: ''We weten hoe belangrijk de raffinaderij is en welke invloed deze heeft op de economie van het eiland. Maar we hebben de directie hard aangesproken op de slechte en vervuilende milieusituatie, omdat de raffinaderij momenteel niet voldoet aan de milieuvergunningen. Voor ons heeft dit echt de allerhoogste prioriteit.''

Van Beek geeft aan dat de gesprekken vooral bedoeld zijn om de druk op te voeren, zowel op de Isla als op de eigen Nederlandse regering. Sluiting ziet Van Beek echter als ''een ingrijpende en vergaande beslissing'' en daarom niet direct als optie.

Gevangenis

Ook bij de Bon Futuro gevangenis kreeg de delegatie een presentatie over de toekomstplannen. Van Beek hoorde veel ambitieuze plannen. ''Er is daar eenzelfde gevoel van urgentie dat er iets verbeterd moet worden als er in Nederland bestaat'', aldus de delegatieleider.

''Want de huidige toestand is niet Koninkrijkwaardig. Als je daar één keer binnen bent geweest, heb je volgens mij de rest van je leven de boodschap in je hoofd: zorg dat je daar nooit meer komt. Dat gun je niemand.''