NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zaterdag nog in spoedzitting bijeen om zich te buigen over de bloedige crisis tussen Israëli's en Palestijnen.

Dit is van bronnen bij het VN-hoofdkwartier in New York vernomen. Het begin van de vergadering staat op de agenda voor 01.00 uur zondagmorgen Nederlandse tijd.

Eerder op zaterdag had Amr Mussa, het hoofd van de Arabische Liga, de Veiligheidsraad falen verweten, omdat hij er niet in slaagt het eens te worden over een resolutie over het geweld in het Midden-Oosten. ,,Israël respecteert de Arabieren niet'', aldus Mussa. Zondag vertrekt een delegatie van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken naar New York.

SP

De SP wil dat de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken terugkomt van reces om zo spoedig mogelijk met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) te spreken over de Israëlische inval zaterdagavond in de Gazastrook. SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat Nederland deze inval moet veroordelen.

Van Bommel vreest een verdere escalatie van het geweld. ''Nederland en de Europese Unie moeten zich actiever opstellen om de geweldsspiraal een halt toe te roepen. We moeten meer doen dan een beetje beteuterd zeggen dat we dit betreuren.''

Bloedvergieten staken

Volgens hem moeten Nederland en Europa proberen Hamas en Israël zo ver te krijgen dat ze het bloedvergieten staken. ''Niets doen terwijl er volgens de Verenigde Naties een rampzalige toestand ontstaat, is geen optie'', aldus Van Bommel.

GroenLinks en D66 steunen het verzoek om een spoedoverleg met de minister. Als er nu geen meerderheid hiervoor is, houdt GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters vast aan haar eerdere wens voor een spoeddebat vlak na het reces over het opgelaaide geweld.

Wenselijk

In ieder geval beraadt de Kamercommissie, waarin de specialisten op het terrein van buitenlandse zaken zitten, zich maandagmiddag over de wens van de SP.

De voorzitter van de commissie, CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel, heeft zaterdag besloten het verzoek van de SP en GroenLinks voor deze interne vergadering in te willigen ''gezien de ontstante situatie''. De fracties zullen dan bekijken of een overleg met de minister direct wenselijk is, aldus Ormel.

EU

EU-voorzitter Tsjechië ziet het Israëlische grondoffensief in de Gazastrook als ''defensief, niet offensief''. Dit staat in een zaterdagavond uitgegeven verklaring.

''Op dit moment, vanuit het perspectief van de afgelopen dagen zien wij deze stap als een defensieve, niet offensieve actie'', aldus Jiri Potuznik, de woordvoerder van het Tsjechische EU-voorzitterschap.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg reist zondag als leider van een EU-delegatie naar het Midden-Oosten.

Washington

Washington wil dat Israël bij het grondoffensief in de Gazastrook rekening houdt met de mogelijke gevolgen voor de burgers in het gebied. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

De zegsman stelde dat de VS inspanningen leveren om tot een staakt-het-vuren te komen. Hij maakte duidelijk dat de VS niet zullen toestaan dat er opnieuw een situatie komt waarin de Palestijnse beweging Hamas vanuit Gaza raketten op Israël kan afvuren.