GAZA-STAD - Israël heeft ''een groot aantal'' grondtroepen de Gazastrook ingestuurd. Dit heeft het leger van de Joodse staat zaterdag laten weten. Doel van de operatie is het veroveren van plaatsen van waaruit Hamas raketten afschiet op Israël.

Door de invasie zijn al tientallen Palestijnen om het leven gekomen. Dit is zaterdagavond vernomen van een Israëlische militaire bron. ''Tientallen terroristen zijn gedood en tientallen anderen zijn gewond. Er zijn geen verliezen aan Israëlische kant'', aldus de bron.

Volgens de plaatsvervangend minister van Volksgezondheid van Hamas, Hasan Yalaf, zijn binnen twee uur twintig doden en meer dan vijftig gewonden binnengebracht in Palestijnse ziekenhuizen in de Gazastrook. De behandeling van de gewonden wordt bemoeilijkt door het gebrek aan stroom: ''Israël heeft de elektriciteit afgesneden in de hele Gazastrook en heel Gaza ligt compleet in het donker.''

Reservisten

Israël heeft tienduizenden reservisten gemobiliseerd voor het offensief in de Gazastrook. Dit heeft het kantoor van premier Olmert zaterdag laten weten, kort nadat de strijdkrachten van de Joodse staat het Palestijnse gebied waren binnengetrokken.

Palestijnse ooggetuigen meldden Israëlische invasies in het noorden en oosten van de Gazastrook. Zo trok een klein konvooi Israëlische militaire voertuigen, ondersteund door gevechtshelikopters, het noorden van de Gazastrook binnen. De ooggetuige kon niet zeggen hoe diep de Israëli's het Palestijnse gebied zijn binnengedrongen.

Zuidelijke deel

Volgens RTL Nieuws zijn Israëlische tanks en patrouilles het zuidelijke deel van de Gazastrook binnengetrokken.  Dit gedeelte van de Gaza is een vroegere nederzetting van Israël en is nu onbewoond.

Het Israëlische grondoffensief in de Gazastrook gaat ''vele lange dagen'' duren. Dit heeft een militaire woordvoerder zaterdag laten weten. ''Dit wordt geen schooluitje'', aldus de zegsman op de Israëlische tv.

Onderdak

Israël waarschuwde de Palestijnen tevens dat zij geen 'terroristen' onderdak moeten bieden. ''Iedereen die in zijn huis een terrorist of wapens verbergt, wordt beschouwd als terrorist'', aldus een verklaring die in de Gazastrook is verspreid.

In het noorden van de Gazastrook kwam het zaterdagavond tot de eerste rechtstreekse gevechten. Israëlische tanks openden het vuur op stellingen van Hamas. Strijders van de Islamitische Verzetsbeweging schoten terug. Een Hamas-functionaris zei later dat enkele Israëlische miltairen zijn gedood.

Begraafplaats

Door Israëlisch tankvuur is zaterdagavond een Palestijns kind gedood. Dit is van medische bronnen vernomen. Het gaat voor zover bekend om het eerste Palestijnse slachtoffer van de Israëlische invasie.

Volgens Hamas wordt de Gazastrook een ''begraafplaats''  voor het Israëlische leger. De Israëlische militairen die het Palestijnse gebied zijn binnengevallen, lopen in de val die Hamas-strijders voor hen hebben voorbereid.

Hezbollah

Hassan Nasrallah, de leider van de militante Libanese partij Hezbollah, heeft gezegd dat Hamas zoveel mogelijk Israëli's moet doden tijdens de gevechten in de Gazastrook.

Hij sprak tijdens een massabijeenkomst voor tienduizenden aanhangers in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De toespraak van Nasrallah was op grote schermen te zien. De sjiitische Hezbollah-beweging vocht in de zomer van 2006 een bloedige oorlog uit met Israël.

Abbas

De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft de Israëlische invasie in de Gazastrook zaterdagavond scherp veroordeeld. Tevens vroeg hij om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.

Abbas waarschuwde dat ''de Israëlische agressie in Gaza zware consequenties voor de regio zal hebben''. Abbas is van de Fatah-beweging die rivaliseert met de Hamas-beweging die het in de Gazastrook voor het zeggen heeft.

Onder vuur

De Gazastrook is zaterdagmiddag door Israëlische artillerie onder vuur genomen. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz. Volgens getuigen wordt onder meer Gaza-stad bestookt. Israël voerde tot dusver alleen aanvallen uit met vliegtuigen en raketten.

Sommige waarnemers denken dat de artilleriebeschieting een opmaat is voor een invasie van Gaza. Israël heeft langs de grens met Gaza een grote troepenmacht verzameld met onder meer tanks. Hamas liet eerder weten Israëlische militairen te gaan ontvoeren bij een invasie.

Achtste dag

Het is de achtste dag dat de kuststrook wordt beschoten. De luchtmacht viel zaterdag meer dan veertig doelen aan. Bij een luchtaanval op een moskee in Jabalya kwamen zeven Palestijnen om en raakten vijftig mensen gewond, aldus een zegsman van Hamas.

Er vielen al zeker 440 doden aan Palestijnse zijde en ruim 2200 gewonden. Aan Israëlische zijde kwamen drie burgers en een militair om door de Palestijnse raketbeschietingen. Volgens een ''conservatieve schatting'' van de VN is een kwart van de Palestijnse slachtoffers burger.