AMSTERDAM - Een medewerkster van verslavingszorginstelling Jellinek in Amsterdam is deze week documenten verloren met vertrouwelijke en medische gegevens van tien verslaafde patiënten.

Een reiziger vond de 'werkbriefjes' bij een roltrap op Station Sloterdijk, en bezorgde ze bij stadskrant Het Parool. Een woordvoerder van Arkin, waaronder Jellinek valt, heeft dit zaterdag bevestigd.

De gegevens zijn van alcohol- of drugsverslaafden die op de zogenoemde ontgiftingsafdeling worden behandeld. "Heel vervelend, zoiets mag absoluut niet gebeuren", zegt de woordvoerder.

Op de documenten staan naam en geboortedatum, maar ook gegevens over eventuele zelfmoordneigingen, psychosen en cognitieve stoornissen. Bij de namen staan aantekeningen over bijvoorbeeld controles, methadongebruik of gebrek aan huisvesting.

Protocol

De verloren 'werkbriefjes' dienen ter ondersteuning van verpleegkundigen, zegt de woordvoerder. Het protocol schrijft voor dat die aan het einde van de dienst worden vernietigd of overgedragen. "Een verpleegkundige is de fout in gegaan, en heeft het briefje tot overmaat van ramp verloren."

In de vijf jaar dat met het briefjessysteem wordt gewerkt is zoiets volgens de organisatie nog nooit voorgekomen.

De verpleegkundige bleek de briefjes per ongeluk in haar zak te hebben gestopt en heeft een vermaning gehad. De betreffende patiënten zouden sportief op het verlies van hun gegevens hebben gereageerd. "Misschien moeten de briefjes voortaan centraal worden vernietigd."