AMSTERDAM - Op het Amsterdamse Museumplein zijn zaterdag duizenden demonstranten samengestroomd om te demonstreren tegen de Israëlische bombardementen in de Gazastrook.

De actievoerders willen dat er een einde komt aan het offensief. Ook vinden ze dat de Nederlandse regering het militaire ingrijpen openlijk moet veroordelen.

De betoging is een initiatief van ruim 25 organisaties. Daaronder zijn het Nederlands Palestina Komitee, Internationale Socialisten, Milli Görüs Nederland, Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland en Een Ander Joods Geluid.

Van Bommel

De demonstranten kwamen rond één uur bij elkaar op het Museumplein. Daar beginnen ze later zaterdagmiddag sprak onder anderen SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel hen toe.

Hij bekritiseerde de houding van de Nederlandse regering, die volgens hem wel de raketaanvallen van de islamitische organisatie Hamas op Israël ziet, maar niet het geweld van Israël.

''Dat betekent dat de Nederlandse regering ofwel blind ofwel medeplichtig is. De Nederlandse regering mag niet zwijgen'', meende Van Bommel.

Protestmars

Na de manifestatie op het Museumplein begonnen de demonstranten kort na 14.00 uur aan een protestmars door het centrum van de stad.

Zij dragen spandoeken met leuzen als ''Israël burn in hell'' of ''Israël weg uit Palestina''. Velen hebben zich gehuld in Palestijnse sjaals of sjouwen met Palestijnse vlaggen. Een aantal heeft een vlag van Hamas of van de pro-Iraanse Hezbollah uit Libanon bij zich.

Volgens de politie is de demonstratie tot nu toe rustig verlopen. Zij nam een Israëlische vlag in beslag, toen betogers die probeerden af te pakken van een man die zich onder hen had begeven.

Londen

Tegelijkertijd met de demonstratie in Amsterdam vinden ook elders in de wereld betogingen plaats, onder meer in Londen. De afgelopen week waren er in Den Haag en Rotterdam ook al protesten tegen het optreden van Israël.

Protest tegen bommen op Gazastrook