ACCRA - Oppositieleider John Atta Mills heeft de presidentsverkiezingen in Ghana gewonnen. Dat maakte de kiescommissie zaterdag bekend, aldus de BBC.

De leider van het Nationale Democratische Congres (NDC) kreeg 50,23 procent van de stemmen tegenover 49,77 procent voor zijn rivaal Nana Akufo-Addo van de regerende Nieuwe Patriottische Partij (NPP).

De uitslag volgt na de verkiezingen vrijdag in een laatste kiesdistrict. In Tain wist de 64-jarige Atta Mills zijn voorsprong verder uit te bouwen, mede doordat Akufo-Addo (64) de stembusgang hier boycotte.

Fraude

Beide kandidaten beschuldigden elkaar van fraude. De voorzitter van de kiescommissie zei hiervan echter geen bewijs te hebben gevonden en Akufo-Addo gaf daarop zaterdag zijn nederlaag toe en feliciteerde Atta Mills met zijn zege. Atta Mills volgt op 7 januari John Kufuor op als staatshoofd.

Akufo-Addo won de eerste stemronde op 7 december, maar behaalde onvoldoende stemmen om in één keer gekozen te worden. De oppositieleider won vorige week zondag nipt de tweede stemronde.

Problemen

De uitslag liet op zich wachten omdat in het afgelegen district Tain de verkiezingen moesten worden overgedaan nadat hier problemen met de stembiljetten waren geweest.

Door de nek-aan-nekrace en de beschuldigingen van fraude over en weer liepen de spanningen hoog op in het goud en cacao exporterende land. Ghana is een baken van voorspoed, rust en politieke stabiliteit vergeleken met andere landen in de regio. President Kufuor riep beide kandidaten eerder op de definitieve uitslag te respecteren.

Kufuor

Hoogleraar in de rechtswetenschap Atta Mills deed al twee keer tevergeefs een gooi naar het presidentschap. Hij verloor beide keren van John Kufuor. Die mocht zich na twee termijnen niet opnieuw kandidaat stellen voor het hoogste ambt.

Volgens een analist die sprak met het persbureau Reuters keerden kiezers zich af van de NPP vanwege corruptie en voordurende stroomonderbrekingen. Het waren de vijfde verkiezingen in het West-Afrikaanse land sinds de democratie in 1992 weer werd ingevoerd.