ISLAMABAD - De Pakistaanse machthebber Musharraf heeft zaterdag aangekondigd dat de twee islamitische groepen die buurland India beschuldigt van een aanval op het parlementsgebouw in New Delhi, worden verboden.

Ook drie religieuze sektarische organisaties zullen buiten de wet worden gesteld. India zegt dat de groeperingen Jaish-e-Mohammad en Lashkar-e-Taiba op 13 december de aanval op het parlement hebben uitgevoerd. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven, onder wie de vijf daders.

New Delhi eiste dat Islamabad de organisaties aanpakt en hun leiders uitlevert. Maar dat laatste weigert Musharraf. "Er kan geen sprake zijn van het uitleveren van Pakistanen. Als wij bewijzen tegen hen hebben, zullen wij ze onder onze eigen wetten berechten", aldus Musharraf in een televisietoespraak.

Buitenlanders

Over de buitenlanders, onder wie veel religieuze extremisten, zei de Pakistaanse president: "Wat niet-Pakistanen betreft; wij hebben ze geen asiel verleend. Als ze hier worden aangetroffen, zullen wij de benodigde stappen tegen hen ondernemen". India eist, behalve de uitlevering van de leiders van de twee groepen ook dat Pakistan een twintigtal andere extremisten uitlevert, onder wie verscheidene Indiërs.

Musharraf, die al geruime tijd optreedt tegen enkele sektarische organisaties die vooral elkaar bestrijden, heeft ook die groepen nu verboden. Het gaat om de radicale soennitische organisatie Sipah-i-Sahaba (SSP) en diens rivaal de sjiitische Tehrik-i-Jafria (TJP).

Deze twee groepen worden verantwoordelijk gehouden voor een golf van bomaanslagen en schietpartijen door heel Pakistan, die gericht zijn tegen leden van de andere geloofsgemeenschap. Ook de pro-Talibanpartij TNSM, die onder meer militanten werft om te vechten in Afghanistan, wordt verboden.

De Pakistaanse politie arresteerde zaterdag voorafgaand aan de toespraak van Musharraf naar schatting 350 militanten van allerlei extremistische organisaties.