WOUDENBERG - Ongeveer 1500 mensen hebben zaterdag deelgenomen aan de eerste toertocht op natuurijs. Die werd zaterdag op het Henschotermeer bij Woudenberg in de provincie Utrecht geschaatst. De inschrijving sloot om 15.00 uur.

Volgens een woordvoerder van de organiserende Schaatsvereniging Woudenberg was het tegen elf uur, een uur nadat de eerste deelnemers zich op het ijs hadden kunnen wagen, al ''gezellig druk''. Het ijs was volgens hem goed: 11 centimeter dik. ''En er zijn geen scheuren.''

De deelnemers konden twee tot twintig rondjes van twee kilometer afleggen. Op enkele valpartijen na is volgens de woordvoerder het evenement goed verlopen. Ieder die zijn opdracht volbracht, kreeg een goudkleurige medaille met een afbeelding van schaatsers.

De Schaatsvereniging Woudenberg wilde het evenement ook zondag houden, maar dat gaat wegens de ongunstige weersvoorspelling niet door. Ook in de rest van Nederland zijn er zondag geen toertochten.

De tocht op het meer, dat door zijn beschutte ligging snel dichtvriest, werd zaterdag voor de achtste keer gehouden. Voor het eerst konden schaatsers er in 1985 aan deelnemen. De voorlaatste keer was in 1996, enkele dagen voor de laatste Elfstedentocht.