PEKING - Vijf opgepakte ouders van Chinese kinderen die ziek waren geworden door melkpoeder met melamine zijn door de politie vrijgelaten. Dat heeft de advocaat van de ouders zaterdag gezegd.

De politie hield de vijf vrijdag aan toen ze een persconferentie wilden houden. De ouders wilden om een betere medische behandeling voor hun zieke kinderen vragen. Hun advocaat zei dat de politie met de aanhoudingen een stokje wilde steken voor de persconferentie.

Andere ouders slaagden er wel in een persconferentie te houden. Daar vestigden ze de aandacht op de nasleep van de melaminevergiftiging eerder dit jaar.

''De regering zei dat de medische zorg gratis zou zijn, maar ik heb al meer dan 50.000 yuan (ruim 5000 euro) moeten betalen voor de operatie en de behandeling'', zei de vader van een kind dat nierstenen had gekregen.

Proces

Woensdag begon het proces tegen de directeur van het zuivelbedrijf Sanlu. Melkpoeder van dat bedrijf bleek melamine te bevatten, waarmee verhuld moest worden dat de melk was aangelengd met water.

Zeker zes Chinese baby's stierven door de giftige stof en bijna 300.000 kinderen werden ziek.