AMSTERDAM - De nieuwe Belgische coalitieregering heeft vrijdag met 88 tegen 45 stemmen de goedkeuring van het parlement verkregen om de vorige regering op te volgen, die viel na een schandaal rond de verkoop van bank Fortis.

De nieuwe regering van premier Herman van Rompuy bestaat uit dezelfde partijen -christendemocraten, liberalen en socialisten- als de vorige.

"De topprioriteit van de regering is het bestrijden van de economische crisis", zei Van Rompuy, die met dezelfde vijf partijen verder regeert om geen nieuwe verkiezingen te hoeven uitschrijven. De regering van zijn voorganger Yves Leterme ruziede anderhalf jaar over economische en andere kwesties.

Fortis

Leterme trad op 19 december samen met zijn minister van justitie, Jo Vandeurzen, af na aantijgingen dat ze een rechtszaak over de verkoop van Fortis hadden beïnvloed. Een hof van beroep besliste halverwege december in het voordeel van de aandeelhouders van Fortis en blokkeerde de verkoop.

Van Rompuy beloofde een onderzoek te zullen instellen naar de eventuele bemoeienis van Leterme en Vandeurzen met het hof, die beide politici ontkenden. Volgens de oppositie zal het onderzoek een schijnvertoning zijn.