AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam is niet tevreden over het supersnelrecht. Dat zei een woordvoerster vrijdag na afloop van een aantal enigszins chaotisch verlopen zittingen van personen die zich zouden hebben misdragen tijdens de jaarwisseling.

''De vraag is of dit goed werkt. Haastige spoed is zelden goed.''

Zes verdachten verschenen voor de 'supersnelrechter' in Amsterdam. De rechtbank stelde een zaak uit.

Omdat de verdachte een psychiatrisch patiënt is, vond zij de kwestie te gecompliceerd om zo snel af te handelen.

Twee zaken begonnen later dan gepland omdat de advocaten van de beschuldigden niet beschikten over alle benodigde stukken. Ook sprak de rechter een verdachte vrij, onder meer omdat justitie onvoldoende getuigen had gehoord.

Voorbereiding

Volgens de zegsvrouw van de rechtbank was er sprake van een te korte voorbereiding.

Omdat de advocaten vaak geen stukken hadden, moesten medewerkers nog snel kopieën maken of moest de rechter de zitting schorsen.

Veroordeeld

In totaal werden vier personen veroordeeld. Een 18-jarige jongeman die een ME'er had geschopt kreeg een werkstraf van 30 uur met aftrek van de tijd dat hij in voorarrest zat.

De rechtbank gaf een jongen (16) acht dagen jeugddetentie, waarvan vier voorwaardelijk, omdat hij vuurwerk op een toezichthouder had gericht.

Een 20-jarige bedrijfskundestudent kreeg twee weken celstraf, waarvan een voorwaardelijk, omdat hij een man een mes op de keel had gezet.

Hulpdiensten

In alle gevallen liet de rechtbank meewegen dat de daders zich tijdens oud en nieuw misdroegen. De hulpdiensten hebben het dan volgens haar al zwaar genoeg.

Bovendien hadden politie en justitie van tevoren gewaarschuwd hard te zullen optreden.

Blij

In tegenstelling tot de woordvoerster van de rechterbank zei officier van justitie Otto van der Bijl dat hij niet ontevreden is over het supersnelrecht. Hij is blij dat het Openbaar Ministerie een aantal zaken heeft afgehandeld.

Verder wees hij erop dat er ook tijdens normale zittingen wel eens dingen misgaan of verdachten worden vrijgesproken.