WASHINGTON/ROME/CAIRO - De Verenigde Staten hebben er bij Israël op aangedrongen burgerslachtoffers in de Gazastrook te vermijden en hulp aan de strook door te laten.

''Israël heeft het recht zich te verdedigen tegen de raketten van Hamas, maar moet burgerslachtoffers voorkomen'', aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Hij zei dat Israël er ook voor moet zorgen dat voedsel en medicijnen de belegerde en bestookte strook binnengaan.

De medische hulpverlening aan de talrijke slachtoffers is ontoereikend. Alleen al in de laatste 24 uur zijn 130 kinderen gewond geraakt door de Israëlische bombardementen en drie broertjes verloren vrijdag het leven, berichtten hulpverleners.

In totaal zijn in zes dagen van bombardementen circa 430 doden en 2200 gewonden gevallen.

Afgrijselijk

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) betitelde de toestand in de Gazastrook vrijdag als afgrijselijk. Het meest essentiële voedsel is niet meer verkrijgbaar, zo luidde een verklaring van het WPF.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice vindt dat het de schuld van Hamas is dat de Palestijnen in de Gazastrook ''een erg slecht leven hebben''.

Ze zei vrijdag dat de Islamitische Verzetsbeweging Hamas in 2007 illegaal de macht in de Gazastrook heeft gegrepen om de bevolking als gijzelaars te misbruiken. Rice wil een nieuw staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas bereiken dat duurzaam is.

Verkiezingen

Hamas won begin 2006 de Palestijnse verkiezingen overtuigend. Israël, gesteund door westerse en enkele Arabische mogendheden, met name Egypte, legden dat naast zich neer.

De Egyptische president Hosni Muberak heeft vrijdag opnieuw beklemtoond dat de grens van de Gazastrook met Egypte alleen open kan wanneer Hamas de controle over die post overdraagt aan het Palestijnse bestuur dat wordt gedomineerd door de partij van president Mahmoud Abbas, Fatah.

Die verloor de verkiezingen, maar gaf de Palestijnse Autoriteit niet uit handen. Abbas reist in de nacht van vrijdag op zaterdag naar New York voor gesprekken bij de VN.