MAASTRICHT - Burgemeester Gerd Leers (CDA) van Maastricht wil één gemeente met negentien deelgemeenten in Zuid-Limburg. Daarvoor pleitte hij vrijdag in zijn nieuwsjaarsspeech.

''Een grote gemeente - en het mogen er voor mij ook drie zijn - waar de belangrijkste beslissingen over zorg, bouwen, werken en infrastructuur op het schaalniveau van Zuid-limburg worden genomen'', bepleitte Leers.

Op zijn minst moeten wat hem betreft alle belangrijke beslissingen centraal genomen worden.

Forse kritiek

Het idee van Leers leidde tot forse kritiek van buurgemeenten. Vrijdagochtend sprak hij hierover met de Limburgse gedeputeerde Ger Driessen, die overigens niets ziet in Leers' plan.

Beiden besloten dat gemeenten en provincie gezamenlijk het initiatief nemen voor een conferentie over een mogelijk andere organisatie van het bestuur in Zuid-Limburg.

Offermans

Burgemeester Ricardo Offermans (VVD) van buurgemeente Meerssen uitte in zijn nieuwjaarstoespraak kritiek op de herindelingsideeën voor Zuid-Limburg. Offermans viel Leers daarin fel aan.

''Collega Leers legitimeert zijn stelling met de argumentatie dat hij Zuid-Limburg wil redden van de achteruitgang. Zogenaamde redders hebben echter vaak bedoelingen die ingegeven zijn vanuit persoonlijke motieven'', vindt Offermans.

Margraten

Ook burgemeester Harry van Beers (CDA) van Margraten reageert bits. Hij waarschuwt Maastricht van Margraten af te blijven ''want hier in die trotse en fiere dorpen op het plateau van Margraten waart de geest van Asterix en Obelix''.

''Ook Maastricht dient te beseffen dat een goede buur beter is dan een verre vriend.'' Leers reageert laconiek.

''Zoals gebruikelijk vliegen de verwijten en tegenwerpingen je al weer om de oren. Ik heb zelfs begrepen dat ze in Margraten en Eijsden de ketel met toverdrank aan het opstoken zijn en dat Idefix al weer keffend rondloopt.''

Leers zegt geen behoefte te hebben aan een verlammende discussie die jaren gaat duren.