AMSTERDAM - De eerste toertochten op natuurijs worden zaterdag en zondag op het Henschotermeer bij Woudenberg afgewerkt. Dat heeft schaatsbond KNSB vrijdag laten weten.

Vanwege de korte afstand van het parkoers is het deelnemersaantal aan een maximum gebonden. De starttijd loopt van 10.00 's ochtends tot 15.00 uur in de middag.

Er kunnen afstanden van 2 tot 40 km geschaatst worden. De KNSB roept schaatsers wel op verstandig en voorzichtig met natuurijs om te gaan.

Het aantal toertochten is dus nog beperkt, maar kortebaanwedstrijden en marathons op natuurijsbanen zijn er de komende dagen volop.

De kalender van de schaatsbond KNSB telt tot en met 7 januari zestien wedstrijden. De meeste vinden plaats in Friesland, Groningen en Zuid-Holland.

De eerste marathon op natuurijs werd op 28 december verreden op de opgespoten skeelerbaan van Haaksbergen in Twente. Een dag later vond in het Friese Aldtsjerk de eerste kortebaanwedstrijd plaats.

Dooi

De dooi zorgt ervoor dat de dikte van natuurijs met enkele centimeters is afgenomen, laat een woordvoerder van de KNSB weten.

IJsverenigingen die dit weekeinde een toertocht wilden organiseren, hadden tot vrijdag 14.00 uur de tijd om zich aan te melden bij de KNSB. Om de tocht mogelijk te maken moet het ijs minimaal twaalf centimeter dik zijn.

De dooi zorgt ervoor dat op sommige plaatsen wel drie centimeter ijs verloren is gegaan, waardoor voor verschillende organisatoren een tocht nu niet meer mogelijk is zegt de woordvoerder.

Volgens de zegsman is schaatsen op open water niet overal veilig meer te noemen. Alleen het schaatsen op natuurijsbanen van verenigingen is nog voor honderd procent betrouwbaar.

Ondanks de dooi zijn de vooruitzichten niet ongunstig. Komende nacht gaat het volgens het KNMI in grote delen van het land zeven graden vriezen.