AMSTERDAM - De status van het stappenplan koelwaterbeperkingen blijft ook woensdag 13 augustus rood. De reservecapaciteit van woensdag is kleiner dan dinsdag, 300 megawatt om 490 megawatt. Tijdens code rood is het beschikbare regel- en reservevermogen minder dan 700 megawatt. Dinsdag bleek de stroomvraag op het drukste moment tot 12.700 megawatt op te lopen.

Mocht woensdag het elektriciteitsverbruik onverwacht enorm toenemen, een storing optreden of een productiecentrale uitvallen, dan hoeft dat geen probleem te zijn, zo lang de piekbelasting maar niet hoger is dan wat er aan reservevermogen voorhanden is.

Zelfs als dit wel het geval is ontstaat er nog geen schaarste, aldus een woordvoerder van Tennet in Trouw. "Dan hebben we nog een paar honderd megawatt noodvermogen en mogelijk nog tientallen megawatts uit bedrijfscentrales", aldus Tennet. "Ook kan de centrales worden toegestaan koelwater warmer dan 30 graden te lozen, waardoor centrales meer stromen kunnen maken." Dit gaat wel ten koste van het milieu.

Alhoewel het minder warm wordt, zal het nog wel een aantal dagen duren voordat het oppervlaktewater voldoende is afgekoeld, aldus Tennet. De verwachting is dat de tweede helft van deze week de status code rood wijzigt.