DEN HAAG - De onderzoeksrechter in Den Haag heeft het vrijdag druk. Volgens een woordvoerster van de rechtbank worden meer dan vijftig personen, die worden verdacht van misdragingen tijdens oud en nieuw, voorgeleid.

Van hen komen tot nu toe tien personen in aanmerking komen voor de zogeheten supersnelrechtszittingen.

Twee rechters buigen zich vrijdagmiddag in Den Haag over de tien zaken. De rechtbanken in Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam houden vrijdag en maandag zittingen om mensen te berechten die zich met oud en nieuw hebben misdragen.

Vernielingen

De overheid wil met het supersnelrecht laten merken dat het niet meer wordt getolereerd dat mensen rond de jaarwisseling vernielingen en geweld plegen.

Volgens een voorlopige inventarisatie moeten in de vier grote steden in totaal circa 35 mensen voor de supersnelrechter komen. In Amsterdam gaat het om zes personen, in Utrecht om tien.

Het Openbaar Ministerie heeft ongeveer driehonderd zaken voorgelegd gekregen die met de jaarwisseling te maken hadden.

Snelrechter

Zestig tot zeventig personen moeten de komende twee weken voor de 'gewone' snelrechter komen omdat ze openlijk geweld of vernielingen hebben gepleegd.

Circa negentig verdachten hebben een transactie in de vorm van een boete of taakstraf aangeboden gekregen. Op een later tijdstip houden de diverse rechtbanken in het land nog themazittingen voor verdachten van minder ernstige feiten.