UTRECHT - GroenLinks-leider Rosenmöller vindt dat de PvdA zich moet uitspreken of die partij wil 'doormodderen' met paars. "Niet zoals de CDA dat vroeger deed als regeringspartij, arrogant en alles in het midden latend om na de verkiezingen toeslaan", aldus Rosenmöller zaterdag in een toespraak tot het congres van zijn partij.

GroenLinks en PvdA zitten op één lijn als het gaat om een basisverzekering in de gezondheidszorg en vinden daar zowel de VVD als CDA tegenover zich, aldus Rosenmöller. Hij riep PvdA-leider Melkert op "duidelijk aan te geven hoe die deze lang gekoesterde progressieve wens wil realiseren".

"Al regeer je nog tachtig jaar met de VVD. Op dit soort terreinen lijkt succes uitgesloten", zei Rosenmöller, die erop wees dat de VVD een aanval heeft gedaan op de Melkert-banen en psychisch arbeidsongeschikten wil uitsluiten van een WAO-uitkering.

Fortuyn

Behalve naar de VVD haalde Rosenmöller fel uit naar lijsttrekker Fortuyn van Leefbaar Nederland. "Een eendagsvlieg zonder oplossingen. Hoe groot zijn zwerm ook wordt, ze zullen snel alle kanten opvliegen." Volgens Rosenmöller is Fortuyn goed in "verdeel en heers" en voert die een strijd tegen islamieten. Het asielbeleid van Fortuyn is volgens Rosenmöller in strijd met elk internationaal verdrag.

Zelf pleitte Rosenmöller voor een "eenmalig generaal pardon" voor de zogeheten "witte illegalen", mensen die hier werken en belasting betalen maar geen verblijfsvergunning hebben.

'Klassenjustitie'

Hij sprak over "onvervalste klassenjustitie", omdat minister Vermeend (Sociale Zaken) wel hard optreedt tegen mensen in de bijstand, terwijl frauderende bouwondernemers er bij minister Korthals (Justitie) van afkomen met een schikking. De GroenLinks-leider richtte zijn pijlen ook op minister Netelenbos (Verkeer), die wat hem betreft moet aftreden als de situatie rond de spoorwegen niet snel verbetert.

Rosenmöller stak de hand in eigen boezem, na de kritiek dat zijn fractie een zwabberende koers had gevaren bij het standpunt over bombardementen op Afghanistan. Rosenmöller "rekent het zichzelf aan", dat hij te krampachtig bleef proberen de fractie eensgezind te houden. Ook was hij in het begin van de discussie onvoldoende duidelijk over zijn standpunt door te zeggen, dat hij "zich niet verzette" tegen de bombardementen, zonder te zeggen dat hij ondanks kritiek voor was.