AMSTERDAM - De Israëlische luchtmacht heeft ook vrijdag weer Hamas-doelen in de Gazastrook bestookt. Voor zonsondergang werden de huizen van zeker vijftien Hamas-leden gebombardeerd.

Voorafgaand aan de aanvallen waren omwonenden telefonisch door de Israëliërs gewaarschuwd.

Hun werd dringend geadviseerd een veilig heenkomen te zoeken. Desondanks vielen er twaalf gewonden.

Nizar Rayan

Donderdag werd het huis van een belangrijk Hamas-kopstuk gebombardeerd. De Israëlische luchtmacht liet een zware bom op zijn huis vallen.

Behalve Nizar Rayan, de Hamas-leider in de noordelijke plaats Jebaliya, kwamen nog achttien personen om het leven. Onder hen waren twee van Nizars vier vrouwen en vier van zijn twaalf kinderen.

Tunnel

De meeste Hamas-leiders zijn ondergedoken voordat het Israëlische offensief op gang kwam, maar Rayan stond bekend als iemand die Israël openlijk tartte. Het leger zei dat hij een tunnel onder zijn huis had als ontsnappingsroute.

"We proberen iedereen te treffen die een leider is van de organisatie, en vandaag hebben we een van hun leiders getroffen", zei de Israëlische vicepremier Haim Ramon.

Gewapende vleugel

De 49-jarige Rayan, een hoogleraar islamitisch recht, behoorde tot de topvijf van Hamas. Het was bekend dat hij nauwe banden onderhield met de gewapende vleugel van Hamas en hij dwong in Gaza respect af omdat hij meevocht in confrontaties met de Israëlische strijdkrachten.

In 2001 stuurde hij een van zijn zonen op een zelfmoordmissie waarbij twee Israëlische kolonisten in Gaza werden gedood.

Wapens

Defensiefunctionarissen zeiden dat er een bom van een ton was gebruikt voor de aanval op Rayans huis en dat wapens die daar waren verborgen secundaire explosies veroorzaakten.

Het drie verdiepingen tellende huis van Rayan stortte in en huizen eromheen raakten zwaar beschadigd.

Doelen

Rayans huis was een van de vijf die donderdag door het Israëlische leger werden geraakt van de in totaal twintig doelen. Volgens Israël worden in de huizen van Hamas-leiders raketten en andere wapens bewaard.

Bij luchtaanvallen werden donderdag nog zeven andere Palestijnen gedood. Nog een Palestijn overleed die dag aan zijn eerder opgelopen verwondingen.

Slachtoffers

In totaal zijn meer dan vierhonderd Palestijnen gedood en zeventienhonderd gewond geraakt sinds de Israëlische luchtaanvallen begonnen.

Onder hen zijn meer dan zestig burgers, van wie 37 kinderen. Bij Palestijnse raketaanvallen op Israël zijn drie Israëlische burgers en een soldaat omgekomen.

Ondertussen is de Israëlische troepenopbouw langs de grens met Gaza ook doorgegaan. Duizenden soldaten liggen daar gestationeerd, gesteund door tanks en artillerie.