ROTTERDAM - Door gladheid op de weg heeft vrijdagochtend bij het knooppunt Ridderkerk een kettingbotsing plaatsgehad. Het zou om ongeveer vijftien auto's gaan.

Dit heeft de ANWB gemeld. Volgens de ANWB is er voornamelijk blikschade.

Als gevolg van de botsing is een deel van de weg van Rotterdam naar Gorinchem (de A16 naar de A15) afgesloten. Ook de A29 bij Rotterdam-Zuidplein is wegens ijzelvorming dicht.

Gladheid

Verder is de A1 van Apeldoorn naar Amersfoort tussen Kootwijk en Stroe als gevolg van meerdere ongelukken afgesloten geweest. Ook hier was gladheid de oorzaak.

Bestuurders moeten vrijdagochtend rekening houden met gladheid. Dat komt volgens de VerkeersInformatieDienst door lichte neerslag die op bevroren ondergrond valt. De waarschuwing geldt niet voor het noordwesten van het land.

Lichtgewond

Door de ongevallen zijn  twee mensen lichtgewond geraakt. Dat heeft de politie gemeld.

Volgens de politie waren landelijk bij 22 ongevallen tenminste 35 voertuigen betrokken.

IJzel

Ook het KNMI spreekt van gladheid door ijzel of bevriezing van natte weggedeelten.

De politie meldde dat weggebruikers vrijdag massaal de snelheidsbeperkingen hebben genegeerd die uit voorzorg op de matrixborden zijn geplaatst. Deze aanduidingen zijn sinds 1991 geen adviessnelheid meer, laat de politie weten.

De Twentse politie meldde donderdagavond al dat het in de regio 'spiegelglad' is. In één uur kwamen 25 meldingen van ongelukken binnen. Het ging volgens de politie met name om materiële schade.