COLOMBO - Het regeringsleger in Sri Lanka heeft de stad Kilinochchi heroverd. Dat meldt CNN vrijdag op basis van militaire functionarissen. Kilinochchi is het belangrijkste bolwerk van rebellenbeweging Tamil Tijgers (LTTE).

Het verlies van de feitelijke hoofdstad van de rebellen is een nieuwe tegenslag voor de tijgers, die al 25 jaar vechten voor een eigen staat in het noorden van het eiland.

Het nieuws van de overwinning zorgde voor juichende mensen in de hoofdstad Colombo en in andere steden. De LTTE heeft nog niet gereageerd.

Hoofdkwartier

Kilinochchi is tien jaar geleden ingenomen door de tijgers en werd hun hoofdkwartier. Onder meer de belangrijkste politieke gebouwen en het politiehoofdkwartier van de tijgers bevinden zich in de stad.

De LTTE vecht sinds begin jaren tachtig voor een onafhankelijke staat. Deze strijd heeft tienduizenden mensen het leven gekost.

Hevige gevechten

De inname van de stad volgt op dagen met hevige gevechten. Donderdag namen militairen een belangrijk verkeersknooppunt ten zuiden van de stad in. Een dag eerder heroverden ze de nabijgelegen plaats Paranthan, aldus het leger.

Zowel Kilinochchi als Paranthan ligt aan een snelweg die het vasteland verbindt met het noordelijke schiereiland Jaffna. Volgens het leger zijn tijdens het gevecht vijftig tijgers gesneuveld.

De rebellen hebben geen verklaringen uitgegeven. Ook zijn er geen onafhankelijke verslagen uit het gebied om de informatie te kunnen controleren. Journalisten worden uit de regio geweerd.