BAGDAD - Irak wil een kamp van de Iraanse oppositiebeweging Mujaheddin e Khalq sluiten. Het gaat om kamp Ashraf, ongeveer 130 kilometer ten noorden van Bagdad, waar ongeveer 3500 mensen wonen.

Dat heeft de Britse krant The Guardian vrijdag gemeld. De Amerikanen hebben het kamp deze week overgedragen aan Irak. Amerikaanse militairen ontwapenden de inwoners van Ashraf na de invasie van Irak in 2003, maar hielden het kamp wel in stand.

Volgens The Guardian denken meerdere functionarissen in de regering van president George W. Bush dat de Mujaheddin e Kalq kan helpen bij het doorvoeren van veranderingen in Iran.

Gewapende acties

De groepering hielp in 1979 bij het omverwerpen van het bewind van de sjah. Daarna raakte de Mujaheddin e Khalq in conflict met ayatollah Khomeini. Leden van de groepering weken uit naar Irak, maar staken geregeld de grens over voor het plegen van gewapende acties.

Irak streeft naar betere relaties met Iran en wil daarom van de verzetsgroep af. Vorige week bracht de Iraakse veiligheidsadviseur Mowaffaq al-Rubaie een bezoek aan het kamp. Hij liet toen weten dat de ongeveer 2500 mannen en duizend vrouwen naar Iran of een ander land moeten vertrekken.

Democratisch

Een vertegenwoordiger van de Mujaheddin e Kalq in Londen toonde geen begrip voor het besluit van Bagdad. Hij zei dat de groepering sinds 2001 geen gewapende acties meer heeft uitgevoerd in Iran. Ook noemde hij zijn beweging ''democratisch''.