GAZA-STAD - De Hamas-beweging heeft donderdag de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in het bezette Oost-Jeruzalem opgeroepen tot een 'dag van gramschap' tegen Israël.

Na het vrijdaggebed moeten vanaf de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem en van alle andere moskeeën op de Westoever ''massale marsen'' vertrekken.

De Palestijnen moeten demonstreren tegen de Israëlische bombardementen op de Gazastrook en ''de zionistische bezetting en haar kolonisten'' op de Westoever. De politie van de Joodse staat heeft alleen al voor Oost-Jeruzalem en de aangrenzende dorpen duizenden agenten gemobiliseerd om de orde te handhaven.

Buitenlanders

Israël laat vrijdag 443 buitenlanders vertrekken die in de Gazastrook leven. Een Israëlische militaire bron heeft Palestijnse berichten van die strekking donderdagavond bevestigd.

Volgens waarnemers wijst de stap op een mogelijke escalatie van de gewelddadigheden. Israël heeft duizenden militairen samengetrokken aan de grenzen van de Gazastrook voor een mogelijk grondoffensief.

Openluchtgevangenis

Bij veel van de buitenlanders gaat het om mensen die met Palestijnen getrouwd zijn, en hun kinderen. Voor hen wordt vrijdagochtend de grensovergang Erez geopend.

Palestijnen kunnen de Gazastrook niet verlaten. Het door Israël belaagde gebied is daarom wel eens omschreven als 's werelds grootste openluchtgevangenis.