DEN HAAG - Ongeveer 35 verdachten moeten vrijdag of maandag voor de supersnelrechter in een van de vier grote steden komen om zich te verantwoorden voor geweld of vernielingen tijdens oud en nieuw.

Dit heeft een woordvoerder van het landelijk Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag bekendgemaakt.

Supersnelrecht is in het kader van het lik-op-stuk-beleid ingevoerd in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Het houdt in dat verdachten binnen enkele dagen worden berecht.

Snelrechter

Verder zullen naar verwachting tussen de zestig en zeventig personen voor de 'gewone' snelrechter worden gebracht. Dat wil zeggen dat ze binnen zeventien dagen na hun aanhouding voor de rechter moeten komen. Ongeveer negentig verdachten kregen een geldboete of taakstraf aangeboden.

In totaal kreeg justitie van de politie 440 zaken voorgelegd, waarvan zo'n driehonderd in verband met de jaarwisseling.

Vuurwerkovertredingen

In Amsterdam gaat het om zes verdachten die voor de supersnelrechter moeten komen. Ze zouden zich hebben schuldig gemaakt aan vuurwerkovertredingen of vechtpartijen. Een van hen zou een ME'er hebben mishandeld toen die hem probeerde aan te houden. De politie arresteerde tijdens de jaarwisseling in Amsterdam circa zestig personen.

Tien mensen moeten in Utrecht naar een supersnelrechtzitting voor misdragingen tijdens de jaarwisseling. De politie hield in deze regio 87 mensen aan.

Afstraffen

Politie en justitie willen met het lik-op-stuk-beleid en hogere strafeisen gewelddadig gedrag tijdens de jaarwisseling meteen afstraffen.