GAZA-STAD - Israël heeft donderdag bij een bombardement op de Gazastrook een vooraanstaande politieke leider van Hamas gedood.

Het gaat om Nizar Rayyan, een uitgesproken voorstander van hernieuwde zelfmoordaanslagen op Israëlische doelen.

Volgens Hamas kwamen bij het bombardement naast Rayyan nog vier mensen om het leven, onder wie familieleden van de Hamasleider. Sinds het offensief zaterdag begon richtte Israël zich op militaire commandanten van Hamas, niet op de politieke top.

Val

Het Israëlische militaire offensief in de Gazastrook heeft niet ten doel het Hamasregime ten val te brengen. Dat zei een zegsman van de Israëlische strijdkrachten donderdag. Israël bombardeert Gaza al zes dagen.

Legerwoordvoerder Avi Benajahu zei tegen het radiostation van het leger dat "we niet van plan zijn de Gazastrook opnieuw te bezetten of Hamas ten val te brengen''.

Met de actie wil Israël de Palestijnen in Gaza voldoende afschrikken om in de toekomst geen raketten meer op Israël af te schieten, aldus de woordvoerder. De operatie eindigt volgens hem pas als er een "nieuwe veiligheidsrealiteit voor het zuiden van Israël is geschapen''.