RIJSWIJK - De jaarwisseling lijkt in Nederland zonder grote incidenten te zijn verlopen. Wel was de brandweer druk met het blussen van een groot aantal kleine branden.

In Zuidland, regio Rotterdam, was sprake van een confrontatie tussen 150 jongeren en de politie. In de regio werden in totaal dertig mensen aangehouden.

Rustig

In de grote steden was het relatief rustig. In Den Haag werden negentig mensen aangehouden. Burgemeester Jozias van Aartzen gaf aan het idee te hebben dat de nacht rustiger was verlopen dan vorig jaar.

Amsterdam

In Amsterdam verrichtte de politie in totaal zestig aanhoudingen.

De woordvoerster van de politie sprak van meerdere vecht- en steekpartijen in vooral de binnenstad van Amsterdam. Daarbij viel een nog onbekend aantal gewonden. De feesten op de Dam en het Rembrandtplein verliepen goed. Het vreugdevuur in Floradorp (Amsterdam-Noord) trok ongeveer duizend mensen. De politie moest er een keer in actie komen.

De Amsterdamse brandweer rukte oudejaarsdag 260 keer uit voor doorgaans kleine brandjes. Een daarvan was in het cellencomplex van de Bijlmerbajes. Het vuur beperkte zich tot een cel en was snel onder controle, aldus een woordvoerster. Nieuwjaarsnacht moest de brandweer nog 160 keer op pad.

Utrecht

De jaarwisseling ging in Utrecht gepaard met veel autobranden. Vijftig auto's werden vernield door brand. "Meer dan vorig jaar'', aldus een politiewoordvoerder donderdagmorgen.

De politie in de provincie Utrecht hield in totaal 87 mensen aan. In Eemnes onder meer omdat de brandweer werd gehinderd om een brandje te blussen. In Amersfoort brak brand uit in een woning aan de Noorderlicht. Vanwege de rook werden daar twaalf andere woningen ontruimd.

De feesten die verschillende gemeenten in Utrecht organiseerden hebben goed gewerkt, zei de politiewoordvoerder. Grootschalige ordeverstoringen deden zich niet voor.

Opstootjes

In het Brabantse Veen kwam het tot opstootjes tussen politie en jongeren. Een groep van zo'n vijftig tot honderd jongeren probeerde daar donderdagochtend autowrakken in brand te steken. Bij de opstootjes raakten twee agenten gewond.

Jongeren zorgen in Veen al jaren voor problemen tijdens de jaarwisseling. De afgelopen twee jaar was het rustig, maar in 2004 zette de politie ook al mobiele eenheid in in het 2400 inwoners tellende dorp.

In Purmerend, Zaandam, Haarlem, Hilversum en Uddel werden de hulpdiensten door baldadige jeugd gehinderd. Brandweerlieden en politieagenten in Uddel werden met bierflesjes belaagd en in Hilversum werd een brandweerwagen met bakstenen bekogeld. In de wijk Leuvensbroek in Nijmegen werden molotovcocktails naar de brandweer en later naar de politie gegooid.

In Haarlem moest de ME eraan te pas komen toen jongeren het blussen van een brand probeerden te hinderen. Ze gooiden zwaar vuurwerk naar de hulpverleners.

Slachtoffers

In Den Bosch raakten twee mensen door vuurwerk een oog kwijt, laat het Jeroen Bosch Ziekenhuis donderdag weten. In totaal meldden zich vijftig vuurwerkslachtoffers bij de spoedeisende hulp. In bijna de helft van de gevallen ging het om oogletsel.

Een man uit Emmen is tijdens de jaarwisseling in het ziekenhuis beland nadat hij het deksel van een carbidbus in zijn gezicht kreeg. Zijn toestand is onbekend, meldt de Drentse politie donderdag.

In het VU Medisch Centrum in Amsterdam zijn in de nieuwjaarsnacht 35 mensen behandeld. Daarvan zijn er zo'n dertig die letsel door vuurwerk hebben opgelopen of die te veel alcohol hadden gedronken. Het gros van het vuurwerkletsel betreft oogletsel, zegt een woordvoerder. De afdeling spoedeisende hulp zegt dat het 'geen gigantisch drukke nacht' was.

In Leeuwarden meldden zich na middernacht zeven mensen met vuurwerkletsel. Een van hen moest worden opgenomen, drie hadden oogletsel. Voor middernacht waren ook al vier vuurwerkslachtoffers binnengebracht bij het Medisch Centrum Leeuwarden.

Drie van hen waren lichtgewond. Het ziekenhuis noemt verder het aantal mensen dat verwondingen opliep onder invloed van alcohol of drugs 'opvallend'.

Scholen

Net als vorig jaar, moesten verschillende scholen het tijdens de jaarwisseling ontgelden. In Dordrecht vatte een scholencomplex vlam. Een schoollokaal in Etten-Leur werd door een brand volledig verwoest. In Rotterdam-Crooswijk raakte een basisschool ernstig beschadigd door brand.