BRUSSEL - Tsjechië heeft donderdag het halfjaarlijks wisselende EU-voorzitterschap overgenomen van Frankrijk. Tsjechië is na Slovenië het tweede land in het voormalige Oostblok dat de scepter zwaait over de EU.

De Tsjechen willen de komende zes maanden de blik vooral naar het oosten wenden. Ze zijn van plan rond april een grote EU-top te houden met landen ten oosten van de unie, zoals Moldavië, Georgië en Oekraïne.

Daarnaast zullen de bestrijding van de economische crisis en de uitwerking van het onlangs afgesloten klimaatakkoord centraal staan.

Klaus

Een probleem voor de Tsjechen zou hun eigen president Vaclav Klaus kunnen worden. Die laat geen gelegenheid voorbijgaan om zijn eurosceptische opvattingen te etaleren.

Tsjechische diplomaten in Brussel onderstrepen dat Klaus slechts een ceremoniële functie heeft. De werkelijke politieke leiding ligt in handen van premier Mirek Topolanek en zijn ministers.

Crisis

Het Franse voorzitterschap van het afgelopen halfjaar werd gekenmerkt door een voortdurende crisisfeer, met name door de Russische inval in Georgië en de financiële en economische problemen. De Franse president Nicolas Sarkozy trad zeer actief op en belegde diverse extra EU-toppen.