LONDEN/BERLIJN/PARIJS - Miljoenen Europeanen zijn in de nacht van woensdag op donderdag de straat opgegaan om de jaarwisseling te vieren. In Duitsland had het grootste feest plaats bij de Brandenburger Tor.

Volgens de organisatoren kwamen ongeveer 1 miljoen mensen samen bij de Brandenburg Tor. Onder de klanken van What a Wonderful World van Louis Armstrong ging om middernacht het vuurwerk in de lucht in Berlijn.

Vele feestvierders hadden zich in dikke skikleding gestoken om weerstand te kunnen bieden aan de kou.

Incidenten

De Duitse politie liet kort na middernacht weten dat er weinig incidenten waren. Medewerkers van het Rode Kruis hadden meer werk. Ze moesten ongeveer 180 keer hulp bieden. Veel mensen hadden het in de grote menigte benauwd gekregen, anderen hadden teveel alcohol gedronken.

Parijs

In Parijs hadden zich al voor het afsteken van het vuur meer dan een half miljoen mensen verzameld op de Champs-Elysées. In Londen gingen ongeveer 400.000 mensen de straat op om het vuurwerk te zien. Mensen die zich langs oevers van de Thames ophielden, werden in videoboodschappen toegesproken door uiteenlopende prominenten als de actrice Helen Mirren en de burgemeester van Londen, Boris Johnson.