GAZA-STAD/JERUZALEM - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdagmorgen in New York over een ontwerpresolutie voor de Gazastrook gesproken. De resolutie is echter niet in stemming gebracht.

Libië had namens een groep Arabische landen een ontwerpresolutie gepresenteerd. Daarin werden Israël en militante Palestijnen opgeroepen een bestand in acht te nemen. Volgens diplomaten proberen de leden van de Veiligheidsraad in de komende dagen overeenstemming te bereiken over de precieze tekst van een resolutie.

Bestand

Eerder deze maand kwam er na een half jaar een einde aan een bestand tussen Israël en de militante Palestijnse beweging Hamas, die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook.

Sindsdien is Israël vanuit de Gazastrook met tientallen raketten bestookt, waardoor sinds zaterdag zeker vier Israëliërs om het leven zijn gekomen. Israël sloeg vooral terug met luchtaanvallen. Volgens medici in de Gazastrook zijn daardoor bijna vierhonderd Palestijnen gedood.

Oproepen

Internationale oproepen aan Hamas en Israël om een bestand af te kondigen waren tot dusver tevergeefs. Hamas-leider Ismail Haniyah zei woensdagavond laat dat zijn groepering pas met de Israëlische regering over een eventueel bestand wil praten als de Israëlische militaire acties zijn gestopt.

Een ander voorwaarde van Hamas is dat Israël de blokkade van de Gazastrook opheft. "Die blokkade is de bron van alle problemen in Gaza'', aldus Haniyah. Ook de Israëlische premier Ehud Olmert liet weten niets voor een bestand te voelen.

Doelen

Op nieuwjaarsdag bestookten Israëlische gevechtsvliegtuigen opnieuw doelen in de Gazastrook. Regeringsgebouwen waren het doelwit. Volgens ziekenhuisbronnen raakten ongeveer vijfentwintig mensen gewond.