PEKING - In de Chinese stad Shijiazhuang heeft Tian Wenhua, de voormalige directrice van het zuivelbedrijf Sanlu, woensdag schuld bekend in het melamineschandaal.

Sanlu was de spil in de vervuiling van melkpoeder met het giftige melamine, waardoor honderdduizenden kinderen ziek werden en zeker zes baby's stierven.

Verdenking

De directeur en drie naaste medewerkers worden ervan verdacht dat zij voor consumptie ongeschikte producten op de markt hebben gebracht.

De 66-jarige voormalige baas van de inmiddels failliete Sanlu Groep erkende het ,,produceren en verkopen van vervalste of slechte producten'', aldus het staatspersbureau Xinhua.

China

China wil zijn naam zuiveren na het schandaal en het vertrouwen in zijn producten herstellen. De verdachten kunnen dan naar verwachting ook op zware straffen rekenen. Over de strafmaat is echter enige onduidelijkheid gerezen.

Bij veroordeling kunnen zij volgens Xinhua een levenslange gevangenisstraf krijgen. Maar volgens de krant China Daily kan het viertal ook de doodstraf krijgen.

Maatregelen

Het bedrijf hoorde volgens Tian medio mei voor het eerst dat kinderen ziek waren geworden na het drinken van melkpoeder. Vervolgens heeft Sanlu tevergeefs geprobeerd maatregelen te nemen, aldus Tian.

Maar het bedrijf stelde het bestuur in Shijiazhuang via een rapport pas begin augustus op de hoogte van de problemen. Daarna duurde het nog een maand tot de nationale autoriteiten het kregen te horen.

De vier verdachten zijn de hoogstgeplaatste figuren die tot op heden voor de rechter zijn gekomen vanwege het melamineschandaal. Eerder waren enkele kleine boeren en tussenpersonen gedaagd.

Melkpoeder

In september kwam naar buiten dat Chinese baby's last van nierstenen hadden gekregen na het drinken van melkpoeder van Sanlu. Aan de melk was melamine toegevoegd, een chemische stof die vooral wordt gebruikt voor het maken van kunststof borden en bestek.

De melamine moest verhullen dat de melk was aangelengd met water. Uiteindelijk bleek dat bijna 300.000 Chinese kinderen ziek waren geworden.