BRUSSEL - Het nieuwe Belgische kabinet zal het regeerakkoord van zijn voorganger volledig uitvoeren. Premier Herman Van Rompuy heeft dat woensdag in het Belgisch parlement gezegd.

Hij sprak daar de regeringsverklaring uit van zijn dinsdag beëdigde ploeg.

Van Rompuy wees in zijn korte tekst, waarin om de haverklap het woord 'vertrouwen' viel, op de ernst van de economische crisis.

Hij wil zo snel mogelijk het door de vorige regering opgestelde herstelplan uitvoeren. Ook wil zijn kabinet met maatregelen komen om de overheidsfinanciën op termijn gezond te houden. Het parlement debatteert vrijdag over de regeringsverklaring.

Fortis

De regering-Leterme trad op 19 december af na beschuldigingen dat ze de rechtsgang rond de verkoop van Fortis had willen manipuleren. Het Belgisch parlement zal een onderzoek houden naar deze zaak. Volgens Van Rompuy zal dat "sereen en onpartijdig" gebeuren.

De nieuwe regeerploeg bestaat uit dezelfde vijf partijen als de vorige: Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten. Wel hebben enkele personele wijzigingen plaatsgevonden.

Partijgenoten

De christendemocraten Van Rompuy en Stefaan De Clerck vervangen hun partijgenoten Yves Leterme en Jo Vandeurzen (Justitie). De liberaal Guido De Padt is minister van Binnenlandse Zaken geworden in plaats van Patrick Dewael, die woensdag werd gekozen tot Kamervoorzitter. Deze functie vervulde Van Rompuy eerst.

Geheel onverwacht was het vertrek van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte. Deze christendemcorate, die een nauwe band had met Leterme en Vandeurzen, vindt de nieuwe regering niet geloofwaardig.

Machtstrijd

Volgens de Belgische media duidt het opstappen van Vervotte op een machtstrijd binnen de christendemocratische CD&V. Vervotte geldt als een prominent vertegenwoordigster van de vakbondsvleugel van die partij. Als minister wordt ze vervangen door haar partijgenoot Steven Vanackere.

Volgens sommige Belgische kranten is er een geheime deal gemaakt dat Leterme over een jaar terugkeert als minister van Buitenlandse Zaken. De huidige bewindsman op die post, de liberaal Karel De Gucht, zou dan Europees Commissaris worden.