RIJSWIJK - Het weerinstituut KNMI verwacht tijdens de jaarwisseling op grote schaal zeer dichte mist, waarbij het zicht plaatselijk minder dan tien meter zal zijn.

Verder is er kans op ijzel in het noorden van het land, aldus het KNMI woensdag.

Ook kan er in vooral stedelijke gebieden smog ontstaan, zo voegt het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) er aan toe.

De ANWB verwacht dat de combinatie van mist en kruitdampen van het afgestoken vuurwerk rond de jaarwisseling voor problemen kan zorgen. Wie de weg opgaat, moet op het slechte zicht bedacht zijn, aldus de ANWB.

Dampen

De kruitdampen door het afsteken van grote hoeveelheden vuurwerk blijven onder de laag hangende bewolking hangen, waardoor er boven de grond een dikke smogdeken van fijnstof en mist kan komen.

Vooral in en rond de steden kunnen de fijnstofconcentraties, samen met andere vormen van luchtverontreiniging, leiden tot een toename van luchtwegklachten. Mensen met longaandoeningen of hart- en vaatziekten lopen het meeste risico op astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten, aldus het RIVM.

Smog

In Nederland is sprake van ernstige smog als de daggemiddelde concentratie fijn stof hoger is dan 200 microgram per kubieke meter. Bij 50 microgram of hoger is er matige smog.