ROTTERDAM - Oud-minister van Binnenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking Kees van Dijk (CHU/CDA) is maandag op 77-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam overleden.

Hij werd landelijk bekend als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie, die de RSV-affaire onderzocht.

Van Dijk werd geboren op 25 juli 1931 in Rotterdam. Hij werkte als bankmedewerker in Zuid-Afrika. Hij was onder andere ambtenaar in Nieuw-Guinea, werkte in Parijs bij de Oeso en de Wereldbank in Washington.

In 1974 werd hij als CDA'er lid van de gemeenteraad van Rotterdam. In 1977 werd hij lid van de Tweede Kamer. Als vertegenwoordiger van de rechtervleugel van de christendemocraten viel hij in de smaak bij CDA-leider Dries van Agt. Deze vroeg hem in 1981 minister van Ontwikkelingssamenwerking te worden.

Binnenlandse Zaken

In 1986 werd hij minister van Binnenlandse Zaken. Hij bleef dat tot november 1989. Van Dijk was lid van de Eerste Kamer van juni 1991 tot juni 1999. In 1999 werd hij benoemd tot voorzitter van de commissie die de bankiersactiviteiten van het provinciebestuur van Zuid-Holland moest ontrafelen.

Pieter van Geel, voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, zegt in een reactie: ''Kees van Dijk was een zeer integere en onkreukbare man die zich een groot deel van zijn arbeidzame leven heeft ingezet voor de christendemocratie. Iemand met een groot gevoel van rechtvaardigheid en veeleisend naar zichzelf en zijn omgeving. Velen zullen zich zijn laatste publieke optreden in 1999 herinneren als voorzitter van het onderzoek naar de Ceteco-affaire in de provincie Zuid Holland.''

CDA-partijvoorzitter Peter van Heeswijk: ''Kees van Dijk heeft zich meer dan 25 jaar ingezet voor de christendemocratie. In hem verliezen we een integer en sociaal bewogen politicus.''