JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert bespreekt dinsdagavond met zijn legerleiding of hij een staakt-het-vuren voor 48 uur zal instellen of niet. Dat heeft een overheidsfunctionaris gezegd.

Frankrijk, momenteel voorzitter van de EU, stelde maandag een wapenstilstand voor, zodat hulpgoederen en artsen de Gazastrook in kunnen. Frankrijk hoopt dat door de pauze in de gevechten een groot grondoffensief kan worden voorkomen.

Hulp

Volgens een woordvoerder van Olmert wil de premier toestaan dat de Gazastrook hulp krijgt. "We willen konvooi na konvooi met humanitaire hulp zien en we zijn bereid samen te werken met internationale organisaties om dat te bereiken.''

Een wapenstilstand ligt echter lastiger: "Het is belangrijk dat we de druk op Hamas hoog houden, ze geen uitstel geven en geen mogelijkheid om te hergroeperen'', aldus de zegsman.

VS en EU

De Amerikaanse president George Bush heeft dinsdag gebeld met Palestijnse leiders om een wapenstilstand te bewerkstelligen. Bush sprak met president Mahmoud Abbas en premier Salam Fayyad.

Leiders van de Europese Unie kwamen bij elkaar in Parijs. Daar riepen zij op tot een ''permanent'' staakt-het-vuren, liet de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner na afloop van de vergadering weten.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, buitenlandcoördinator van de Europese Unie Javier Solana en VN-chef Ban Ki-moon riepen op tot een wapenstilstand. De vier deden dat na een telefoongesprek.

Beersheba

De Israëlische stad Beersheba is dinsdag voor het eerst getroffen door raketten die vanuit de Gazastrook waren afgevuurd. De twee raketten hebben 42 kilometer afgelegd, de langste afstand ooit door een Palestijnse raket.

De Hamas-beweging, die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Er vielen geen slachtoffers in Beersheba. Wel hebben twee mensen een shock opgelopen, zo meldden Israëlische media. Een van de raketten trof een leeg gebouw, de ander kwam neer op een veld.