RIJSWIJK - In de regio Rotterdam zijn afgelopen jaar de meeste geweldsdoden gevallen. In de Maasstad kostten misdrijven aan 21 personen het leven. Vorig jaar stond Amsterdam nog aan kop, met 28 geweldsdoden.

Toch lag het aantal moorden in Rotterdam iets lager dan vorig jaar, toen 23 mensen door en misdrijf omkwamen. Van de slachtoffers dit jaar waren vijftien mannen en zes vrouwen. Het aantal moorden in Rotterdam schommelt de afgelopen jaren rond de twintig.

Vijf personen kwamen om door huiselijk geweld, evenveel personen werden vermoord na onenigheid met bekenden. Vier keer betrof de moord een afrekening in het criminele circuit. Over vijf achtergronden tast de politie nog in het duister.

Zaken

In Amsterdam kwamen afgelopen jaar negentien personen door een misdrijf om het leven. Volgens een politiezegsman wisselt het aantal geweldsdoden ieder jaar. De politie loste dit jaar elf van de negentien zaken op, aldus een woordvoerder.

Een van de meest opvallende zaken van het jaar was de moord op hoofdagente Gabriëlle Cevat, op 9 juli in Amstelveen. Het proces tegen de verdachte dient medio januari. Andere geruchtmakende zaken waren onder meer de moord op een 21-jarige Roemeense escortdame in een hotel en de aanrijding op het parkeerdek van Ikea waardoor een verkeersregelaar om het leven kwam.

Fluctueren

In Utrecht zijn dit jaar tien mensen vermoord, in vergelijking met het jaar daarvoor een verdubbeling. Volgens een politiewoordvoerder is dat louter toeval. ,,De cijfers in Utrecht fluctueren van jaar tot jaar'', aldus de zegsman.

Onder de tien slachtoffers waren twee vrouwen. ,,In acht van de tien gevallen is inmiddels een verdachte aangehouden'', aldus de politie.

Laagtepunt

De politie in Den Haag spreekt dit jaar van een 'historisch laagtepunt' als het om slachtoffers van moord en doodslag gaat. Er waren acht geweldsdoden in de hofstad. In de verdere Haagse regio was verder geen sprake van moordpartijen. Vorig jaar telde de politie er dertien slachtoffers die door geweld om het leven waren gekomen.