KAMPALA - President Museveni van Uganda heeft dinsdag zijn ontmoeting met minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) afgezegd. De president bleef liever op zijn ranch op zeker drie uur rijden van de hoofdstad Kampala.

De Hoop Scheffer was "verbaasd en teleurgesteld" dat Museveni niet de moeite nam om de van te voren afgesproken ontmoeting na te komen. De alternatieven die door de Ugandezen werden aangedragen, zes uur in de auto zitten of woensdagochtend met een helikopter naar het buiten van de president te worden overgebracht, waren voor de Nederlandse delegatie niet aanvaardbaar. Het zou het volgeladen programma van de bewindslieden volledig in de war hebben gestuurd.

32 miljoen

De Hoop Scheffer en Van Ardenne waren 'not amused' over de handelwijze van de Ugandese president. Nederland onderhoudt met Uganda een vaste ontwikkelingsrelatie waar het afgelopen jaar 32 miljoen euro mee was gemoeid.

De beide bewindslieden maken deze week een rondreis door de Grote-Meren-regio. Doel is na te gaan waar Nederland kan helpen een einde te maken aan de hardnekkige bloedige conflicten in de regio.