UTRECHT - Agenten in Utrecht hebben maandag meer dan vijftig mensen op de bon geslingerd voor vuurwerkoverlast. Dat heeft de politie dinsdag bekengemaakt.

Maandag begon de vuurwerkverkoop in Nederland. Veel jongeren konden zich niet bedwingen en staken direct het gekochte vuurwerk af. Vuurwerk mag pas worden afgestoken op oudejaarsdag vanaf tien uur 's ochtends tot nieuwsjaardag om twee uur 's nachts.

Maandag werd de politie meer dan tweehonderd keer gebeld door mensen die meldden dat ze last hadden van vuurwerk. Vijftig mensen kregen een bon. Jongeren onder de 18 jaar krijgen een bekeuring die omgezet kan worden naar een HALT-straf.

In beslag genomen

De hoeveelheid in beslag genomen illegaal vuurwerk is vorige week flink toegenomen, onder meer door een vangst van 40 ton in Europoort in Rotterdam.

Politie en justitie namen tot nu toe in totaal 110.000 kilo verboden vuurwerk in beslag, zei een woordvoerster van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

2007-2008

Dat is al meer dan het totaal rond oud en nieuw 2007-2008, dat eind januari uitkwam op 79.200 kilo. Tot vlak voor Kerstmis bleven de geconfisqueerde hoeveelheden met ruim 50.000 kilo nog achter bij de aanloop naar de vorige jaarwisseling. Dezelfde periode vorig jaar kwam uit op 66.000 kilo.